Medicii din Wuhan recunosc că au fost obligați să ascundă amploarea epidemiei. „Ni s-a ordonat să tăcem”
Medicii din Wuhan știau că virusul este periculos încă din decembrie 2019, cu mult înainte ca țara din care a pornit epidemia să se pronunțe și să avertizeze OMS. Postul ITV din Marea Britanie a difuzat un documentar excepțional despre pandemie – medici chinezi, sub protecția anonimatului, susțin că au vrut să dea alarma, dar li s-a ordonat să tacă. „Pandemia ar fi putut fi evitată dacă China nu ar fi încercat să mușamalizeze situația”.
China a raportat oficial primul deces legat de SARS-Cov-2 la mijlocul lunii ianuarie 2020. Medicii din Wuhan care au vorbit pentru canalul ITV spun că au existat decese provocate de Covid-19 cu o lună mai devreme. „Am înregistrat decese în luna decembrie 2019 și știam la acel moment că virusul era transmisibil între ființe umane”, declară un medic din Wuhan. „Dar autoritățile ne-au ordonat să tăcem”, își amintește el. Dictatura chineză a acoperit în mod clar discursul medical, dar și pe cel al presei independente.
„Guvernul a insistat să mențină imaginea unei societăți armonioase și prospere. Dar, știau prea bine riscurile”, afirmă unul dintre medici
Ignorând natura extrem de contagioasă a coronavirusului și riscul unei pandemii globale, Beijingul a continuat pregătirile pentru sărbătoarea Anului Nou chinezesc, care urma să aibă loc pe 25 ianuarie, înainte de a fi anulată definitiv. Activitățile au mobilizat mulți cetățeni din regiunea epicentrului, Wuhan. Astfel se explică, în mare măsură, cum virusul a părăsit megalopola pentru a se răspândi în altă parte a Chinei și apoi în întreaga lume.
OMS, mulțumită de comunicarea cu Beijing
„La începutul anului 2020, o rudă a unui prieten de-ai mei a murit din cauza virusului”, își amintește unul dintre medici. „Și majoritatea colegilor săi de cameră s-au îmbolnăvit”. Însă, pe 12 ianuarie, OMS a raportat din nou că nu există „nicio dovadă clară a transmiterii de la om la om”.
„OMS este sigură de calitatea investigațiilor în curs și a măsurilor de răspuns aplicate în orașul Wuhan și laudă angajamentul de a comunica informațiile în mod regulat”, a declarat instituția la acea dată. Apoi, brusc, au apărut 278 de infectări în China, iar virusul a fost descoperit în alte trei țări.
Principalii virusologi din Taiwan sunt ușurați că adevărul iese la iveală, în cele din urmă. „În opinia mea, pandemia ar fi putut fi evitată dacă China ar fi comunicat sincer de la început și nu ar fi încercat să acopere virusul”, spune Yi-Chun Lo, un proeminent virusolog taiwanez.
Colegul său, dr. Yin-Ching Chuang, călătorise în China cu o echipă de cercetători, la începutul pandemiei, pentru a studia virusul. Au vrut să stabilească, printre altele, cât de contagios era acest nou coronavirus și câți oameni au fost deja infectați. „Știau asta, dar chinezii nu ne-au împărtășit niciodată aceste date”.
Beijingul neagă
Guvernul chinez a respins în repetate rânduri acuzațiile. În urmă cu câteva luni, Beijingul a acuzat SUA că a adus virusul în China în timpul jocurilor militare mondiale, care au avut loc la Wuhan în perioada 18-27 octombrie 2019.
În al doilea raport, publicat luni, experți independenți care au plecat în China pentru a investiga originea virusului au ajuns deja la concluzia că Beijingul și OMS ar fi putut acționa mai repede la începutul epidemiei Covid-19.
Documentarul, intitulat „Outbreak: Virusul care a zguduit lumea”, a fost difuzat marți în Marea Britanie.
Sursa: Daily Mail
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook