Sănătatea mintală a tinerilor, grav afectată de restricțiile Covid. „Mulți vor rămâne cu sechele”
În era pre-covid, unii părinți se întrebau dacă cei mici au suficient curaj. Am cumpărat cărți despre teoriile de creștere a copiilor și ne-am îngrijorat din cauza “cocooning”-ului. Ce lux pare acum, când școlile sunt închise. Cursurile se tin din dormitor, iar verificările de sănătate mintală ale adolescenților pun la încercare abilitățile psihiatrilor.
Lockdown-urile reprezintă studii psihologice pe milioane de oameni. Oamenii sunt animale sociale, pentru care izolarea este o pedeapsă. Lipsiți de posibilitatea de a ne întâlni, suntem împinși în propriile noastre lumi mici, amplificând anxietățile. Acest lucru este deosebit de invalidant pentru tinerii a căror adolescență ar trebui să fie un pasaj social spre maturizare. În acest moment, întâlnirile cu prietenii, evenimentele sportive, vacanțele și chiar examenele sunt interzise. Nu pot scăpa de părinți.
În timpul primului blocaj, studiile au sugerat că unii tineri s-au bucurat de mai multă socializare și timp cu familiile lor. Dar a existat, de asemenea, o creștere semnificativă a depresiei și anxietății. De data aceasta, noutatea s-a epuizat. Copiii au pierdut un an din copilărie; tinerii care termină școala sunt șomeri. Două treimi dintre părinți afirmă că comportamentul copiilor lor s-a schimbat de la începutul pandemiei și cea mai mare preocupare este acum sănătatea mentală a celor tineri.
Este incredibil că societățile democratice au acceptat restricții atât de severe și prelungite asupra libertății lor. Acest lucru a fost posibil doar, cred, datorită anesteziei ecranului. Pe măsură ce părinții trec de la o întâlnire Zoom la alta, copiii exploatează serios lecțiile online, apoi se prăbușesc în fața unui film. Pandemia ne-a adus aproape de lumea din romanul Fahrenheit 451 al lui Ray Bradbury, unde peretele sufrageriei este un ecran uriaș de pixeli de la care nimeni nu își poate lua ochii.
Companiile de social media sunt beneficiarii. Cu cât obosim mai mult, cu atât suntem mai atrași de platformele sociale și cu atât avem mai puțină energie pentru a le reduce utilizarea. De Crăciun, Royal College of Paediatrics i-a avertizat pe părinți să aibă grijă la tulburările de alimentație, care s-au triplat în rândul celor sub 13 ani, în unele regiuni ale țării, comparativ cu anul precedent. Dar este și mai greu să contracarezi singurătatea sau faptul că nu ai suficiente like-uri atunci când nu mai ai unde să mergi.
Nu vom cunoaște amploarea daunelor decât după ce pandemia ajunge la sfârșit. Pentru unii, această criză poate fi benefică, le va întări rezistența. Dar mulți vor rămâne cu sechele. Înainte de Covid, serviciile de sănătate mintală pentru copii și adolescenți refuzau aproape un sfert dintre cei care veneau pentru tratament, din lipsă de timp. Jumătate dintre toate problemele de sănătate mintală încep la vârsta de 14 ani. După Covid, va fi urgent nevoie de mai mulți terapeuți.
Dacă ceva bun va ieși din această criză este faptul ca orice stigmatizare cu privire la sănătatea mintală a dispărut. Cu toate acestea, depresia încă îi face pe oameni să tremure. Când eram copil, am văzut mulți oameni care-i spuneau mamei mele, deprimată din punct de vedere clinic că trebuie să „își revină”. Nimic nu ar fi putut fi mai puțin util, mai dureros sau mai puțin relevant.
Guvernul vorbește din ce în ce mai mult despre necesitatea unui echilibru între sănătatea mentală și cea fizică. Însă, încercarea de a aborda o boală – Covid-19 – generează o serie de alte neajunsuri: probleme cardiace nediagnosticate, cancere netratate, boli mintale.
Sentimentul nostru de neputință în această criză este agravat de miniștrii care continuă să schimbe regulile. Incapacitatea uluitoare a departamentului de educație de a decide cu privire la examenele școlare este un stres inutil pentru copiii deja aflați sub o presiune extraordinară.
Rămâne speranța că această generație va avea succes. Copiii mei nu au plâns la fel de mult ca mine și au capatat noi abilități. Cu toții vom fi transformați de această criză și, sperăm, vom ieși mai conștienți de ceea ce înseamnă a fi om.
de CAMILLA CAVENDISH, fost șef al unității politice din Downing Street, membru senior al Harvard, pentru Financial Times
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook