Liban| Carantină totală: Nu ai voie să ieși din casă nici pentru a-ți cumpăra mâncare sau pentru a-ți plimba animalul de companie
Restricții drastice| Libanul impune, începând de joi, izolare totală timp de 11 zile, cu o limitare a zborurilor din țările considerate a fi cu risc ridicat, în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului. Libanezii nu vor putea să-și părăsească casele în această perioadă, nici măcar dacă vor să cumpăre mâncare, să facă mișcare sau să-și plimbe animalele de companie.
„Este interzisă ieșirea din casă în intervalul 5:00, joi, 14 ianuarie 2021 și 5:00, luni, 25 ianuarie”, potrivit unui comunicat publicat luni după o ședință a Consiliului Apărării.
Există câteva excepții pentru lucrătorii din domeniul sănătății, jurnaliști, lucrătorii din alimentație și alți lucrători considerați esențiali.
Supermarketurile vor efectua doar livrări. Zvonurile despre posibila închidere totală au stârnit panică, cetățenii golind rafturile. Frontierele terestre și maritime vor fi, de asemenea, închise tuturor călătorilor timp de 11 zile, cu excepția cazului în care au o viză specială.
« O tragedie »
Țara a intrat prima dată în izolare pe 7 ianuarie, când a fost instituită o stingere de la ora 18:00. Ultima înăsprire a restricțiilor vine în urma apelurilor din partea oficialilor din serviciile de sănătate, care au cerut măsuri mai stricte pentru a face față sapraaglomerării spitalelor.
Pacienții sunt nevoiți să aștepte mai multe ore se eliberează un pat la terapie intensivă. Unii se află în poziția de a fi tratați la domiciliu sau în mașină.
Rețelele de socializare abundă cu fotografii, videoclipuri, mărturii, adesea apăsătoare și apeluri disperate de ajutor.
„Tragedia la care asistăm în spitale necesită măsuri drastice”, spune președintele Michel Aoun.
Sistemul de sănătate, la un pas de „colaps”
Potrivit prim-ministrului demisionar Hassan Diab, epidemia este „scăpată de sub control” și sistemul de sănătate riscă să se „prăbușească”.
Spitalele private, care reprezintă mai mult de 80% din sectorul medical libanez, sunt acum nevoite să crească capacitatea unităților de terapie intensivă.
În așteptarea plății restanțelor de către stat, unii dintre ei au fost reticenți să primească pacienți cu Covid-19 sau să își mărească capacitatea de primire.
Creșterea bruscă a contaminării
Libanul, cu șase milioane de locuitori, a înregistrat de la începutul epidemiei 222.391 de cazuri și 1.629 de decese. Vineri a doborât recordul de cazuri noi, înregistrând un vârf de 5.440 de infectări.
Cu o creștere de 70% a cazurilor față de săptămâna precedentă, se află acum printre țările cu cele mai mari creșteri din lume, potrivit cifrelor compilate de AFP. Se află în urma Portugaliei (+ 73%), Nigeriei (+77%) și Irlandei (+ 190%).
Criza sănătății se adaugă celei mai grave crize economice din țară din ultimele decenii, care a dublat rata sărăciei, potrivit ONU. „Este iadul pe Pământ”, a titrat luni cotidianul local Al-Akhbar.
Sursa: BFMTV
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook