Gripă în Capitală: STB vrea să distribuie călătorilor măști sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor
STB intenționează să achiziționeze și să distribuie călătorilor măști sanitare astfel încât să fie prevenite îmbolnăvirile de gripă, a anunțat directorul Societății, Andrei Creci. Tot pentru prevenire, STB va dezinfecta 1.600 de autobuze, troleibuze și tramvaie, scrie mediafax.ro.
„Ca și anul trecut Societatea de Transport București va achiziționa servicii de dezinsecție și dezinfectarea a mijloacelor de transport în comun. Tot parcul circulant, adică circa 1.600 de autobuze, tramvaie și troleibuze, vor fi dezinfectate, ca și anul trecut. Această activitate va avea loc în intervalul de retragere la depou și autobaze, adică între orele 22.00 și ora 1.00, de către o companie specializată”, a declarat Andrei Creci, directorul Societății de Transport București (STB, fost RATB).
Pentru dezinfectare va fi folosită, la fel ca și anul trecut, Cloramina, care va fi aplicată pe barele de susținere, pe geamuri, pe scaune și pe mânerele scaunelor.
„Ca element de noutate, anul acesta, STB intenționează să achiziționeze și să distribuie către toți călătorii care vor dori acest lucru, măști sanitare, pentru ca să fie prevenită și mai mult apariția unor noi focare de infecție în mijloacele de transport în comun, unde se știe, oamenii stau mai mult sau mai puțin înghesuiți”, mai precizează Creci.
Anul acesta sunt raportate 939 cazuri de gripă în Capitală, numărul fiind mai mare decât sezonul trecut.
Cum se poartă corect o mască medicală?
„Cum se poartă masca? Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas logic în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura și nasul acoperite, cu părțile laterale ale măștii cât mai bine lipite de obraji. Nu se poartă diferit! Nu procedați ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când ești sănătos și cu albul în exterior când ești bolnav”, sunt sfaturile medicului Vasi Rădulescu.
Masca medicinală se poartă doar o singură dată, apoi se aruncă când devine umedă.
„Este eficientă masca? Ne vom spăla viguros pe mâini pentru protecție adecvată, pentru că masca nu reprezintă o metodă perfectă. Ne vom vaccina pentru a scădea drastic riscul de a face gripă. Vom sta acasă dacă suntem bolnavi. Cele mai multe măști nici nu acoperă bine gura, nasul și mai ales părțile laterale și nu pot filtra eficient virusurile, dar pot limita transmiterile picăturilor de lichid din actul respirator, din tuse sau strănut. Totuși, trebuie să știți că nu există nicio recomandare oficială pentru purtarea acestor măști în gripă! Nu sunt incluse în vreun protocol strict de protecție. Depinde de fiecare cum decide să se protejeze în plus și numeroase studii au arătat efecte benefice”, a mai precizat medicul.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook