2021, sfârșitul erei Merkel. Cum a devenit cancelarul german atât de popular
Angela Merkel a devenit prima femeie cancelar în Germania pe 22 noiembrie 2005, apoi și-a reînnoit mandatul de 4 ori. După 16 ani în fruntea statului, revista americană Forbes o desemnează drept „cea mai puternică femeie din lume”, în 2020.
Cancelarul german a atins un nivel spectaculos de popularitate în Germania: la începutul lui noiembrie 2020, 74% dintre germani o susțineau, potrivit barometrului lunar ARD-Deutschlandtrend. Este o creștere de 21 de procente de la începutul epidemiei Covid-19, în martie 2020.
Longevitatea și popularitatea excepționale a cancelarului german pot fi explicate în primul rând prin rigoarea, răbdarea și abilitățile sale de a lua în considerație alte opinii, mai ales că în Germania colegialitatea reprezintă o regulă de aur. În culise, Angela Merkel s-a dovedit a fi indispensabilă în Germania, dar și în Europa. „A făcut o treabă colosală. Și-a folosit diplomația și știe când să facă un compromis. Fără Angela, s-ar putea să nu fi existat un plan de stimulare economică sau un acord climatic”, spune Annick Capelle , manager editorial al Pôle Europe la televiziunea publică din Belgia.
Angela Merkel a egalat recordul predecesorului său, Helmut Kohl
2021 va marca sfârșitul erei Merkel. Timp de 16 ani a făcut lumea să se învârtă. Totuși, nimeni nu ar fi crezut că va egala recordul lui Helmut Kohl în privința longevității politice.
Intră în politică la 36 de ani, apoi devine cel mai tânăr ministru din istoria Germaniei. În 1991, după reunificare, Helmut Kohl i-a oferit Ministerul Familiei și Educației.
La 51 de ani, Angela Merkel devine cea mai tânără personalitate politică din istoria Germaniei care deține postul de cancelar. Ascensiunea sa este construită pe dezbinarile din propriul partid, subminat de scandalul finanțărilor ilegale. Acum câteva luni, însă, Angela Merkel părea epuizată și copleșită. Lumea se îngrijorase și existau semne de întrebare cu privire la capacitatea ei de a finaliza acest al patrulea mandat.
Merkel, în fruntea celei mai mari economii europene, ar putea fi, de asemenea, considerată unul dintre arhitecții acordurilor europene. Ea a reușit să conducă Germania prin criza financiară și mai ales să revină la creștere economică.
După ce și-a pus amprenta promovând austeritatea după criza financiară din 2008, cu prețul abandonării Greciei, Angela Merkel și-a propus să schimbe situația convertindu-se la relansarea fiscală europeană, adică punerea în comun a datoriilor. O schimbare justificată prin nevoia de a salva modelul european, atitudine care a transformat-o în stâlpul Uniunii.
Liderul de facto al Europei
Decizia din 2011 de a părăsi definitiv energia nucleară o face un model de management politic îndrăzneț. Leadership-ul este marcat de atitudinea sa de oțel, de la rezistența în fața lui Donald Trump, la primirea a peste un milion de refugiați sirieni în Germania. Toamna anului 2015 este momentul în care lucrurile devin dificile. Angela Merkel este convinsă că frontierele trebuie deschise în fața crizei siriene și irakiene, care determină sute de mii de oameni să caute azil în Europa. În ciuda rezultatelor bune ale politicii sale, această decizie istorică o va costa scump în ochii opiniei publice, dar își asumă decizia.
Astăzi, ea inspiră încredere oarbă cetățenilor germani, care se bazează pe ea pentru soluții în perioade de criză. A demonstrat-o recent prin gestionarea crizei Covid. A reușit să facă față celei mai mari dificultăți pe care Germania o înfruntă după Al Doilea Război Mondial.
Merkel nu va candida pentru un alt mandat de cancelar în 2021
În noiembrie 2018, Angela Merkel și-a dat demisia din funcția de șef al Uniunii Creștin Democrate și a anunțat că nu va mai urmări un alt mandat de cancelar în 2021. Peste câteva luni va pleca și va lăsa inevitabil un gol în Germania , chiar și în Europa. Marea întrebare care nu și-a găsit încă răspunsul este cine va veni s-o înlocuiască pe Angela Merkel.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook