Covid-19| Propriul domiciliu, loc major de contaminare. „Puțini oameni ar accepta să poarte mască în casă”
Un loc închis, în care promiscuitatea este la ordinea zilei și în care gesturile de protecție nu sunt respectate, căminul familial este un loc major de contaminare cu Covid-19, potrivit unei analize care tocmai a apărut pe site-ul Jama Network Open. Autorii săi, cercetători din cadrul unor universități americane, au adunat observațiile a 54 de studii internaționale care au implicat aproape 78.000 de participanți. Ei deduc că 16,6% dintre persoanele care locuiesc în aceeași casă cu un caz confirmat de Covid au fost infectate.
Aceste cife sunt mai mari decât în cazul altor coronavirusuri precum SARS (7,5%) sau Seas (4,7%). „Această diferență nu este cu adevărat surprinzătoare, subliniază Mircea Sofonea, lector în epidemiologia bolilor infecțioase la Universitatea din Montpellier. Pentru SARS, de exemplu, bolnavii devin contagioși numai după apariția simptomelor; a existat, de asemenea, o proporție scăzută de asimptomatici. „Bolnavii știau că sunt infectați și se puteau izola, pentru a nu-i infecta pe cei dragi”.
Studiul detaliază, de asemenea, condițiile de contaminare din propria casă. Când pacientul zero este simptomatic, infectează, în medie, 18% dintre persoanele din gospodărie. Pe de altă parte, atunci când nu prezintă simptome, infectează doar 0,7%. Pentru ultima cifră, cercetătorii recunosc totuși că datele disponibile sunt mai puțin numeroase, fără a menționa faptul că persoana simptomatică ar fi putut să-i fi infectat pe cei dragi înainte de apariția tusei, febrei sau a cefaleei. Cercetătorii menționează că „unele studii plasează vârful perioadei de contagiozitate în momentul apariției simptomelor.”
De asemenea, găsim confirmarea unei informații deja cunoscute, și anume că adultul este, de regulă, de două ori mai predispus să fie infectat decât copilul, inclusiv în casă. Un raport publicat în august de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a constatat că mai puțin de 5% din toate cazurile raportate de Covid-19 în Europa erau persoane cu vârsta sub 18 ani, iar copiii dezvoltă, în general, forme mai ușoare ale bolii.
O altă observație: în cadrul aceleiași case, partenerul are de două ori mai multe șanse de a fi infectat decât ceilalți membri ai familiei, fără îndoială din cauza apropierii mai mari în cadrul cuplului, dar și a riscului mai mic de a contracta virusul în cazul copiilor.
Aceste rezultate sugerează că popriile case sunt și vor continua să fie locuri importante de transmitere, chiar și în zonele în care virusul circulă mai puțin. De aici și nevoia de a izola întreaga casă atunci când unul dintre membri este contaminat. Analiză arată că „domiciliul este ultimul bastion, cel în care va fi cel mai greu de acționat, cel mai dificil de divizat unitate, din punct de vedere epidemiologic”, spune Mircea Sofonea. Această parte a lanțului de transmisie trebuie luată în considerare și trebuie apelat la responsabilitatea tuturor, prin promovarea gesturilor de prevenție în casă și izolarea – într-o altă cameră, de exemplu – a persoanei bolnave… „Dar a nu mânca în același timp sau a purta mască în interior sunt gesturi pe care puțini oameni sunt gata să le adopte acasă”, recunoaște el.
Pe măsură ce se apropie sărbătorile de sfârșit de an, epidemiologul amintește, totuși, că estimările date de acest studiu se referă la un context obișnuit: „Este clar că în momentul sărbătorilor ratele de contaminare vor fi mai mari decât de obicei”.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook