Durata imunității, efecte secundare, contagiozitate. Întrebări despre vaccin care încă au nevoie de răspunsuri
Laboratoarele Pfizer și BioNTech au depus o autorizație condiționată la Agenția Europeană pentru Medicamente pentru a-și comercializa vaccinul. Durata imunității, efecte secundare, contagiozitate: trei întrebări care încă au nevoie de răspunsuri.
Se apropie începutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirusului. Laboratoarele Pfizer și BioNTech au anunțat marți că au depus o cerere de autorizare condiționată la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru a-și putea comercializa vaccinul, care are eficiență de 95%. Acest vaccin, probabil primul care va fi disponibil, utilizează tehnica ARN mesager.
Stim suficient despre aceste vaccinuri?
Conceptual, vaccinurile ARN mesager nu sunt mai riscante decât altele. Înalta Autoritate pentru Sănătate reamintește în primul rând că nu există riscul ca partea genetică a vaccinului să se integreze în genomul uman. Apoi, un avantaj: aceste vaccinuri nu necesită utilizarea adjuvantului pentru a fi eficiente.
Deși este adevărat că există mai puțină perspectivă asupra acestei tehnologii, asta nu înseamnă, deoarece este nouă, că este slab tolerată, asigură experții. Acum cinci ani, vaccinurile împotriva Ebola au fost concepute foarte repede, cu vectori virali, o altă tehnică. Au fost eficace și nu au existat probleme.
Cât timp va dura imunitatea după injectarea vaccinului?
Răspunsul la această întrebare este încă incert. În prezent, experții au doar retrospectiva asupra studiilor clinice și a primelor injecții, care datează de la sfârșitul primăverii. Dar, sub rezerva unor date definitive, încă așteptate, se pare că în acest stadiu anticorpii și, prin urmare, protecția durează cel puțin șase luni.
Este posibil să rămâi contagios în ciuda vaccinării?
În această etapă, întrebarea nu are un răspuns clar. Pentru a proteja împotriva formelor severe de boală, vaccinul acționează asupra sistemului imunitar și asupra plămânilor. Din teste, știm că funcționează. Dar pentru a putea proteja împotriva contaminării, vaccinul trebuie să fie capabil să îndepărteze virusul din gură și nas, deoarece de aici este transmis.
În acest sens, datele încă lipsesc. Vaccinarea ar trebui să oprească cazurile severe și decesele, dar deocamdată nu este încă sigur că va opri contaminările.
Sursa: Europe 1
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook