Persoanele vaccinate împotriva SARS-Cov-2 pot transmite în continuare virusul
Unele întrebări par irelevante, dar merită atenție, deoarece răspunsul nu este la fel de simplu cum pare la prima vedere. Principiul vaccinului este cunoscut publicului larg: persoana vaccinată produce anticorpi care o imunizează împotriva bolii. Apoi, ne putem imagina intuitiv că nu vom mai fi contagioși dacă vaccinul va avea succes.
Cu toate acestea, unii sunt îngrijorați de o posibilă contagiozitate a bolii care ar persista, în ciuda vaccinului. Este corect ? Cum ar putea fi posibil acest lucru?
De fapt, pentru a răspunde la această întrebare, trebuie înțeles că, schematic, un vaccin poate ataca fie boala însăși (în acest caz Covid) fie virusul care este responsabil de aceasta ( SARS-CoV-2). Cu alte cuvinte, un vaccin poate preveni dezvoltarea bolii fără a împiedica complet pătrunderea virusului în organism. În acest caz, o persoană vaccinată poate fi protejată de boală, dar este în continuare contagioasă.
Acesta este cazul vaccinurilor testate în prezent pentru Covid.
Prof. Jean-Daniel Lelièvre, șef de secție la spitalul Henri Mondor, explică: „Ar trebui să știți că există două tipuri de anticorpi. Se spune că primii sunt „sistemici” și se găsesc în sânge. Ceilalti se găsesc în membranele mucoase, în special în cele ale sistemului respirator, tocmai acolo unde oamenii sunt infectați de virus”. Când o persoană este infectată în mod natural cu SARS-CoV-2 și apoi face Covid-19, dezvoltă anticorpi de ambele tipuri – sistemici și ai mucoaselor – ceea ce le permite să fie dublu imuni: împotriva infectării și împotriva bolii pe care o provoacă.
Două categorii de vaccinuri
„Nu este cazul vaccinurilor injectate pe cale intramusculară (IM), care intră în sângele persoanei vaccinate. În acest caz, se dezvoltă anticorpii sistemici, dar nu și anticorpi ai mucoasei. Primii ajung la plămâni si protejează împotriva Covid, dar nu ajung la nivelul ORL. Prin urmare, anticorpii produși de vaccin sunt insuficient de eficienți în prevenirea replicării virusului în membranele mucoase”, spune profesorul Lelièvre. Deoarece virusul reușește, prin urmare, să se replice, acesta poate trece de la o persoană la alta, chiar dacă sunt vaccinate.
Unele echipe lucrează în prezent la crearea de vaccinuri mucoase care vor avea ca scop prevenirea infectării cu SARS-CoV-2 care intră în sistemul respirator; acesta este cazul, de exemplu, cercetării desfășurate la Institutul Pasteur din Lille”, spune medicul.
Faptul că o persoană vaccinată poate fi contagioasă pune sub semnul întrebării principiul vaccinării? Răspunsul este nu, dar, pe de altă parte, această distincție între două tipuri de vaccinuri necesită definirea unei strategii adecvate de vaccinare și conștientizarea limitelor fiecăruia dintre dispozitive. De exemplu, în Franța, vaccinul anti-gripal vizează în principal persoanele vulnerabile – în special persoanele în vârstă – pentru a preveni complicațiile bolii. În Marea Britanie, pe de altă parte, se utilizează un vaccin al mucoasei care este administrat copiilor, principalii vectori ai gripei. În primul caz, vizăm direct persoanele pentru care gripa este fatală, fără a încerca să oprim progresia epidemiei. În al doilea, este invers.
Dar Covid? Dacă persoanele vaccinate își spun „de acum înainte totul este în regulă”, dar continuă să-i infecteze pe alții, vaccinarea nu ar avea efectul dorit. „Cu un vaccin care previne boala mai mult decât infectarea în sine, înțelegem că este absolut esențial ca o mare parte a persoanelor vulnerabile să fie vaccinate. Pentru grupurile non-vulnerabile, este mai puțin grav, deoarece dacă o persoană vaccinată le contaminează, acestea vor fi infectate, dar vor dobândi imunitate naturală”, explică profesorul Lelièvre.
Nu ne mai ferim, dar începând de când?
Cu alte cuvinte, succesul vaccinării depinde de numărul persoanelor vulnerabile care vor fi vaccinate. „Există, desigur, problema celor care sunt anti-vaccin, dar asta nu este tot. Persoanele vulnerabile reprezintă cel puțin 1/5 până la 1/4 din populație. Vaccinările vor începe în curând, dar, pentru a putea vaccina între 10 și 20 de milioane dintre acești oameni, va dura câteva luni ”, explică medicul, care concluzionează: „Sosirea vaccinului nu ne va permite, așadar, să coborâm garda imediat. Acest obiectiv va fi mai mare pentru prima jumătate a anului 2021. Putem vedea deja sfârșitul tunelului, dar mai este mult de parcurs înainte de a ajunge acolo”.
Pe scurt, persoanele vaccinate pot fi contagioase, chiar dacă sunt protejate de Covid, deoarece așa-numiții anticorpi sistemici nu ajung la membranele mucoase prin care virusul pătrunde în organism, dar, pe de altă parte, se dovedesc a fi eficienți la nivel pulmonar. O realitate care impune ca persoanele vulnerabile să fie vaccinate în număr mare înainte ca noi, în mod colectiv, să lăsăm garda jos.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook