Franța| Restricțiile „vor ucide” sectorul HoReCa. „Chiar suntem ciumații acestei țări?”
Restaurantele vor rămâne închise în Franța, cel puțin până pe 20 ianuarie, o „decizie extrem de dificil de luat”, recunoaște premierul francez, dar necesară în condițiile în care această activitate ar reprezenta, conform lui, „un risc mai mare pentru sănătate” în lupta împotriva coronavirusului.
O decizie care a provocat mânia celor din domeniu. Indignat, președintele sindicatului Uniunii industriilor comerciale și a ospitalității din Marsilia (UMIH), a criticat măsura „care va ucide acest sector”. „Suntem chiar ciumații din această țară?”, protestează Bernard Marty într-un videoclip distribuit de aproape 32.000 de ori în 24 de ore.
Aproximativ 50 de cazuri
Mai mulți angajați din sectorul HoReCa au fost afectați de virus. Dacă luăm datele care preced închiderea, în total, 70 de angajați au fost expuși. Autoritățile sanitare, care se referă la buletinul epidemiologic din 14 septembrie, transmit că „monitorizarea focarelor arată că au fost identificate aproximativ 50 de cazuri de contaminare” în acest mediu. Acest lucru nu a făcut niciodată din restaurante principalul loc de contaminare, însă. Ele au fost cu mult în urma „mediului familial extins” și „evenimentelor publice și private”.
Printre explicații se numără și faptul că, în Franța, spre deosebire de Belgia, profesioniștii au început să monitorizeze clienții foarte târziu. Comisia comunitară comună (Cocom) de la Bruxelles, unde clienții cafenelelor, barurilor și restaurantelor erau obligați să furnizeze datele de contact, a indicat că, printre persoanele infectate, „50% au mers la un restaurant sau bar în zilele premergătoare primelor simptome sau înainte de a fi testați pozitiv”.
Dincolo de aceste câteva exemple, „pe ce bază științifică și medicală restauratorii nu ar avea dreptul să-și facă treaba?”
Mai multe studii se concentrează pe subiect. Inclusiv cel al Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), publicat pe 10 septembrie și citat de autorități. Realizat în unsprezece state americane, concluzionează că persoanele infectate cu Covid-19 care au declarat că au mers la un restaurant au fost de 2,8 ori mai multe decât persoanele care au avut rezultate negative. O analiză care are însă limite, având în vedere că nu face distincție între spațiile interioare și cele exterioare.
Aceleași limitări pe care le găsim și într-un alt text la care fac referire oficialii din domeniul sănătății. Lucrările efectuate de cercetătorii de la Universitatea Stanford arată, în esență, că restaurantele, sălile de sport, cafenelele, barurile și hotelurile sunt locuri în care riscul a fi infectat este cel mai mare. Pentru acest studiu, cercetătorii monitorizat aproape 100 de milioane de americani din zece orașe mari, între martie și mai. Rezultat: în cazul Chicago, de exemplu, 85% dintre contaminări au avut loc în 10% din locurile cele mai frecventate.
Prin urmare, aceste două studii nu iau în considerare recomandările actuale privind sănătatea. Premierul francez asigură că „studiile arată că aceste unități, în ciuda protocoalelor de sănătate și a voinței puternice a managerilor de a le aplica, rămân locuri de contaminare virală ridicată”. După cum a remarcat Jean Castex, „nu se poate purta masca în mod continuu” și „respectarea gesturilor de prevenție este mai dificilă acolo”. Abandonarea acestor două măsuri se poate dovedi fatală. Institutul Riken din Japonia o demonstrează: la o masă de patru persoane care nu poartă mască, persoana din față primește 5% din aerosolii emiși, iar cea de alături, de cinci ori mai mult.
Cu cât rămânem mai mult în contact, cu atât este mai mare riscul. Șeful guvernului a reamintit astfel că „durata șederii” în aceste locuri „este prelungită și sunt spații închise, iar perioada anului nu ne permite să recurgem la terase, așa cum am făcut în primăvară”.
Prin urmare, faptul că gesturile de prevenție dispar reprezintă o problemă de alimentație. Și asta în ciuda tuturor intențiilor bune ale profesioniștilor din sector. Doctorul Bruno Grandbastien numește asta „efect cumulativ”. „Nu știm care este eficacitatea măștii sau a distanțării, dar cert este că eliminarea tuturor acestor măsuri de precauție crește riscul”. În ciuda protestelor proprietarilor de restaurante, totul pare să indice că virusul se răspândește mai mult în aceste locuri.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook