„Mai bine șomer decât patron”. Restricțiile ucid micii comercianți, uneori la propriu
Pentru a stopa răspândirea Covid-19, unii trebuie să strângă cureaua mai mult decât alții. Între frici, sacrificii și incertitudini, mulți oameni sunt la capătul puterilor. La Liège, în Belgia, o tânără antrepenoare a decis să-și pună capăt vieții.
Se numea Alysson. La începutul lunii august, ea și-a văzut visul devenit realitate: a deschis un salon de coafură în orasul Liège, unde locuia.
Dar atunci când autoritățile belgiene decid o nouă închidere a întreprinderilor mici, tânăra resimte o lovitură puternică. Afacerea ei fiind deschisă în mijlocul crizei, nu beneficiază de niciun ajutor pentru a supraviețui. Astăzi, buchetele cu flori din fața salonului său au înlocuit zâmbetul acestei tinere de 24 de ani. Alysson și-a încheiat viața weekendul trecut. O situație simptomatică a pericolului experimentat de mulți mici comercianți, care uneori își văd visele năruindu-se.
„Era o persoana căreia îi plăcea să trăiască. Era plină de bucurie”, își amintește Cindy, mama vitregă a lui Alysson.
Uneori este mai ușor să nu ai un loc de muncă, decât să ai propria ta afacere
Managerul unui restaurant vecin nu este optimist cu privire la viitorul întreprinderilor mici în lunile, săptămânile sau chiar zilele următoare. În opinia lui, afacerile deschise recent vor fi cele mai înclinate să ia decizii tragice în viitorul apropiat. „Pentru cei care au deja o anumită anvergură, este mai ușor. Dar când descoperi problemele unui nou comerciant… are parte de un război în fiecare zi”, spune el. „Uneori este mai ușor să nu ai un loc de muncă astăzi și să ai beneficii de șomaj decât să ai propria afacere. Ai un nod în stomac în fiecare zi, te întrebi cum va fi mâine”.
Jean-Louis Massart, fotograf, resimte aceeași problemă. În timpul primei izolări încă avea resurse, dar astăzi „fiecare euro contează”. „În cazul meu, am un buget care nu se va extinde. Odată ajuns la sfârșitul acestuia, s-a terminat”, se plânge el. Cu doi copii pe care trebuie să-i întrețină, nu poate risca. „Nu pot pune întreaga familie în pericol pentru o afacere. Odată ce am văzut că îmi mai permit doar trei luni de chirie, am renunțat”.
10% falimente
Pentru Jean-Luc Vasseur, președintele comerțului din Liège, „toți comercianții sunt în dificultate”. În Liège este de așteptat ca una din zece întreprinderi mici să se închidă.
Sursa: RTBF
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook