Uleiul din ficat de cod previne îmbolnăvirea cu Covid-19. Norvegienii încep studiile clinice, cu 70.000 de voluntari
Cercetătorii norvegieni au lansat un studiu clinic pentru a determina dacă uleiul din ficatul de cod și vitamina D, care previn infecțiile respiratorii, au efecte profilactice și împotriva SARS-CoV-2.
Norvegia a decis să testeze ipoteza conform căreia uleiul din ficatul de cod are efecte benefice împotriva Covid-19. Spitalul Universitar din Oslo caută 70.000 de voluntari pentru a efectua unul dintre cele mai mari studii clinice realizate vreodată în regatul de 5,5 milioane de oameni. Cercetătorii vor să determine dacă uleiul de ficat de cod – și vitamina D, care se găsește în compoziția lui – pot avea proprietăți profilactice împotriva SARS-CoV-2.
Proiectul este tot mai serios. Se bazează pe constatările făcute ca parte a „Koronastudie”. Încă din martie, cercetătorii de la Spitalul Universitar din Oslo le-au cerut norvegienilor să participe la un studiu amplu, menit să evalueze factorii de risc pentru noul coronavirus. Aproximativ 150.000 de persoane, inclusiv 2.000 care au dat rezultate pozitive, au răspuns online la un chestionar detaliat privind obiceiurile lor.
Analiza răspunsurilor arată că persoanele care consumă în mod regulat ulei de ficat de cod este mai puțin predispus la infectare, iar cei care contractează totuși virusul dezvoltă forme mai puțin grave ale bolii. „Diferența nu este astronomică, dar suficient de semnificativă încât să ne determine să aruncăm o privire mai atentă”, spune Arne Soraas, medic și cercetător în cadrul Departamentului de Microbiologie de la Spitalul Universitar din Oslo.
Consumul pe scară largă
Rezultatul nu îl surprinde. Uleiul din ficat de cod este bogat în vitamina D. „Importanța sa în prevenirea infecțiilor tractului respirator este bine stabilită”, subliniază medicul responsabil de « transtudie » (tran pentru „ulei de ficat de cod”). El citează, de asemenea, un studiu efectuat în Spania asupra pacienților cu Covid-19, cărora medicii le-au administrat cantități mari de vitamina D, care, combinate cu alte tratamente, le-ar fi fost benefice.
„Este vitamina D care funcționează sau omega-3? Asta vom ști din acest studiu. Dar poate fi și combinația celor două”, afirmă Tine Sundford, doctor în fiziologie nutrițională.
În Norvegia, este recomandă să iei o lingură de ulei de ficat de cod în fiecare zi, în lunile care contin litera « R ». Direcția de sănătate recomandă consumul începând cu vârsta de 1 an. „Cel puțin unul din cinci norvegieni îl iau în fiecare zi”, spune Arne Soraas. Ea are o sticlă în frigider, „pentru copii”.
Sursa: Le Monde
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook