„Lockdown” este votat cuvântul anului de către celebrul dicționar Collins
Alegerea s-a impus singură: „lockdown”, o măsură restrictivă luată de multe guverne din întreaga lume în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus, a fost desemnat marți cuvântul anului 2020 de către grupul Collins English Dictionary. „Lockdown” (închidere, izolare) apare în top alături de alte zece cuvinte, inclusiv altele legate de pandemie, stabilite de lexicografii Collins care studiază evoluția limbii engleze. Collins a înregistrat mai mult de 250.000 de utilizări ale cuvântului „lockdown” (izolare) în 2020, în creștere față de doar 4.000 în 2019.
„Limba este o reflectare a lumii care ne înconjoară, iar anul 2020 a fost dominat de pandemia globală”, a declarat Helen Newstead, consultant de conținut lingvistic la Collins. „Am ales « lockdown » cuvântul anului, deoarece rezumă experiența împărtășită de miliarde de oameni care au fost nevoiți să-și restricționeze viața de zi cu zi pentru a controla virusul”, a adăugat ea. În Marea Britanie, țara cea mai afectată de pandemie din Europa, cu peste 49.000 de decese, locuitorii Angliei au fost reizolați începând cu 5 noiembrie, timp de o lună, după o primă izolare decretată la sfârșitul lunii martie.
„Megxit”, „BLM” și „TikToker” sunt, de asemenea, în centrul atenției
În listă sunt alte cuvinte asociate cu pandemia, cum ar fi previzibilul „coronavirus„, dar și social distancing (distanțare socială), self isolate („autoizolare”), key worker (lucrător considerat esențial pentru a asigura funcționarea societății) și „forlough ”(somaj tehnic).
De asemenea, se distinge abrevierea „BLM”, subliniind un alt eveniment-reper al anului, demonstrațiile mișcării „Black Lives Matter” după asasinarea lui George Floyd, un american de culoare sufocat sub genunchiul unui polițist alb din Minneapolis, la sfârșitul lunii mai. Rețelele sociale, furnizori obișnuiți de cuvinte noi, au dus, de asemenea, la includerea termenilor „TikToker” (utilizator al rețelei sociale TikTok) și „mukbang”, fenomen originar din Coreea de Sud care constă în a te filma în timp ce te indopi cu mâncare, interacționand în același timp cu abonații tăi, pe rețelele de socializare. Ultimul cuvânt care a apărut pe listă, „Megxit”, combinația „Meghan” și „ieșire”, aluzie la Brexit folosită pentru a califica retragerea prințului Harry și a soției sale Meghan din familia regală britanică, anunțată în ianuarie.
Sursa: Le Point
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook