Alegeri SUA| De ce vrea Trump să mergă la Curtea Supremă. „Este fraudă împotriva poporului american”
„Este o fraudă împotriva poporului american”: acuzația făcută de Donald Trump, într-o conferință improvizată la două dimineața, este gravă. „Sincer, am câștigat aceste alegeri. Scopul nostru este să asigurăm integritatea, vom câștiga asta”, a atacat președintele american, amenințând cu o sesizare la Curtea Supremă, astfel încât„ legea să fie respectată și utilizată într-un mod adecvat”. Dar despre ce vorbea?
Acțiunea în justiție pe care tabăra republicană urmează să o înceapă este foarte concretă: provocarea constă în sistarea primirii buletinelor de vot după ziua votării, ca parte a procedurii de vot prin poștă. „Vrem ca voturile să fie oprite, nu vrem să se găsească voturi la ora 4 dimineața”, a detaliat astfel candidatul în discursul său, evocând o controversă juridică care durează de câteva luni și care ar putea schimba alegerile.
Mai multe instanțe locale au autorizat primirea de voturi tardive
De-a lungul verii, mai multe instanțe supreme de stat au luat într-adevăr măsuri care autorizează primirea și numărarea buletinelor de vot, până la câteva zile după 3 noiembrie. Pe motiv că prelungirea ar permite o mai bună examinare a voturilor la distanță în timpul unei pandemii, instanța din Pennsylvania a autorizat astfel ca voturile să sosească până pe 6 noiembrie. În Nevada, termenul este valabil până pe 10 noiembrie. În Carolina de Nord, până la 12 noiembrie se pot primi voturile exprimate. Aproximativ douăzeci de state au adoptat această toleranță.
Decizii care fuseseră foarte controversate: pentru Partidul Republican, contextul sănătății nu justifică în niciun caz o prelungire a termenului de votare la distanță, în orice caz nu fără risc. În plus, potrivit echipelor de campanie ale președintelui în exercițiu, instanțele supreme locale își depășeau puterile, deoarece alegerea modului de votare revine în mod normal adunărilor legislative ale fiecărui stat. Posibilitățile de fraudă electorală în acest mod fuseseră, de asemenea, ridicate: în Minnesota, avocații partidului republican, citați de MPRNews, au subliniat că modalitățile locale, adică „voturile primite până la opt zile după ziua alegerilor și fără ștampilă poștală care trebuie luată în considerare ”. Ca răspuns, mai multe canale mass-media au subliniat că, din moment ce votul la distanță a fost folosit în mod tradițional mai mult de către alegătorii democrați din Statele Unite, republicanii au refuzat un mecanism care le era nefavorabil.
Mai multe acțiuni legale de planificat
Consultată cu privire la măsura de acest tip luată în Pennsylvania, Curtea Supremă a Statelor Unite s-a restras pe 28 octombrie, refuzând să blocheze decizia, în timp ce a indicat că și-a rezervat dreptul de a inversa poziția sa după alegeri. În detaliu, patru judecători conservatori (Clarence Thomas, Samuel Alito Jr, Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh) apăraseră cererea republicană, în timp ce alți patru judecători (liberalii Stephen H. Breyer, Sonia Sotomayor și Elena Kagan și președintele conservator al John Roberts Court) au dorit să o respingă. Foarte important, noua judecătoare Amy Coney Barrett, abia numită de Donald Trump, nu participase la această dezbatere, potrivit CNN.
Marți, Donald Trump a revenit la caz și a spus într-un tweet că decizia Curții Supreme este „FOARTE periculoasă […]. Acest lucru va permite frauda necontrolată și va submina întregul nostru stat de drept. De asemenea, va duce la violență pe străzi. Ceva trebuie făcut!” a adăugat președintele candidat.
Donald Trump și echipa sa de campanie au avertizat deja că pot lua măsuri legale pentru a interzice examinarea acestor buletine poștale târzii, punând sub semnul întrebării capacitatea instanțelor supreme locale de a impune aceste mecanisme, conform Constituției americane. Justin Clark, managerul campaniei lui Trump, a declarat luni: „Nu vă înșelați, președintele și echipa sa vor continua să lupte pentru alegeri libere și corecte și rezultate fiabile, pe care toți americanii le merită”. Potrivit The Hill, provocările legale vor trebui să înceapă la nivel local înainte de a ajunge la Curtea Supremă. Dacă voturile luate în considerare în ciuda întârzierii lor se dovedesc a fi decisive pentru alegeri, acest lucru ar putea prelungi și mai mult perioada de incertitudine care a început aseară. Rezultatele nu au fost încă anunțate în opt state.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook