Alegeri SUA 2020| Când vom afla rezultatul final și din ce motiv sunt atât de multe incertitudini
Cei doi candidați sunt cot la cot în cursa pentru președinție, iar suspansul promite să fie deplin înainte de publicarea rezultatelor finale. Câștigătorul va fi cunoscut în câteva ore sau chiar în câteva zile.
Sunt așteptate rezultatele din ultimele opt state care nu au publicat încă cifrele oficiale. Printre acestea, șase state-cheie, teritorii strategice a căror culoare se schimbă de la un scrutin la altul. Michigan, spre exemplu, un stat tradițional democrat, care a votat însă pentru Donald Trump în 2016. În total, aceste state au 97 de electori. Adică suficient de mulți încât să încline balanța și să hotărască un câștigător.
Riscul unor scoruri foarte strânse
În mai multe state, scorurile foarte strânse împiedică anunțarea promptă a rezultatelor. Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, trei state încă indecise, au fost câștigate de Donald Trump în 2016 cu 0,72, 0,23, respectiv 0,77 puncte procentuale înaintea lui Hillary Clinton.
În acest context, este foarte probabil ca niciun rezultat cert să nu apară timp de câteva zile. Potrivit unui reporter Bloomberg News, nu se așteaptă ca rezultatele acestor state să fie cunoscute până la sfârșitul săptămânii.
În Detroit și Atlanta, rezultatele sunt foarte strânse
În Michigan și Pennsylvania, rezultatele vor depinde, în special, de capacitatea marilor orașe de a recupera voturile democrate.
În Georgia, Donald Trump conduce cursa, dar câteva circumscriptii din Atlanta și-au întrerupt numărătorile, după ce au întâmpinat dificultăți tehnice. Însă Atlanta votează în mod tradițional democrat, iar rezultatele orașului ar putea să-i permită în continuare lui Joe Biden să câștige statul.
În Michigan, rămân de numărat 500.000 de voturi, în principal în Detroit. În acest stat tradițional democrat, care totuși i-a acordat voturile lui Donald Trump în 2016, incertitudinea votului din capitală lasă deschisă posibilitatea unei „întoarceri albastre”, o schimbare a statului în tabăra democrată.
Numărarea îndelungată a voturilor prin poșta
Potrivit CNN, înainte de deschiderea secțiilor de votare marți, 100,7 milioane de cetățeni votaseră deja prin poștă, dublu față de numărul de acum patru ani.
Această știre riscă să încetinească publicarea rezultatelor, deoarece numărarea este mai lentă decât atunci când votul se face fizic. Serviciile poștale din SUA, aflate într-o mare dificultate economică, sunt, de asemenea, copleșite și acumulează întârzieri de livrare, în timp ce în multe state, cum ar fi Pennsylvania, numărarea votului poștal abia a început.
În timp ce alegătorii democrați votează mai mult prin poștă, este posibil ca prognosticul precoce al unui stat să indice rezultatele în direcția greșită.
În plus, votul prin poștă crește riscul voturilor incorecte, în special din cauza problemei semnăturilor lipsă sau neconforme. Mai multe state – inclusiv Michigan și Carolina de Nord – lasă, așadar, posibilitatea alegătorilor care ar fi făcut o greșeală să voteze din nou. Un pas suplimentar care riscă să încetinească și mai mult proclamarea finală a rezultatelor în aceste state și, prin urmare, a câștigătorului alegerilor.
Acțiuni în instanță până la 8 decembrie
Donald Trump a denunțat rapid frauda „masivă” din partea taberei democrate. Încă de acum câteva săptămâni, președintele a promis că va merge în instanță pentru a contesta eventualele rezultate nefavorabile.
În sistemul electoral din SUA, statele au o „perioadă de siguranță” de cinci săptămâni după ziua votării – adică până pe 8 decembrie – pentru a face față disputelor electorale.
În 2000, rezultatele din Florid au făcut obiectul a numeroase actiuni în instanță, întrucât cei doi candidați – George W. Bush și Al Gore – își disputau victoria. Abia câteva săptămâni mai târziu și cu prețul a nenumărate operațiuni de renumărare a voturilor, candidatului republican i-a fost recunoscută victoria, deschizându-i astfel ușile Casei Albe.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook