Prima întâlnire a OMS legată de stabilirea originii virusului s-a ținut online. „Sperăm să putem merge pe teren, în China”
Misiunea internațională care încearcă să determine originea coronavirusului s-a reunit pentru prima dată, virtual, cu experții chinezi, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății.
„OMS continuă să lucreze pentru a stabili originile virusului, cu scopul de a preveni viitoarele epidemii”, a declarat presei directorul său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Astăzi, un grup de experți internaționali au ținut prima lor întâlnire virtuală cu omologii lor chinezi”, a adăugat el.
În cele din urmă, agenția specializată a ONU speră că misiunea internațională poate merge pe teren, în China, pentru a investiga originea virusul SARS-CoV-2, cauza pandemiei COVID-19 care a provocat aproape 1,2 milioane de decese în întreaga lume de la sfârșitul anului 2019.
„Așteptăm cu nerăbdare ca echipa să se desfășoare pe teren”, a spus directorul de urgențe al OMS, Michael Ryan, în timp ce avertizează că uneori este nevoie de „luni, chiar ani, ca investigațiile aprofundate să fie efectuate pe teren ”.
Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că noul coronavirus ar fi putut proveni de la lilieci, dar oamenii de știință cred că a trecut printr-o altă specie înainte de a se răspândi la oameni.
Comunitatea științifică internațională și OMS speră să descopere această piesă a puzzle-ului pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat, pentru a viza mai bine practicile riscante și pentru a evita o nouă pandemie.
OMS dorește „un set de investigații lungi și exhaustive”, atât în China, cât și în alte țări, pentru a încerca să determine originea virusului, a explicat Mike Ryan, menționând că există cazuri de contaminare de la vizoni în Europa, precum și cazuri de animale contaminate de oameni.
„Acesta este un subiect complex și trebuie să obținem răspunsurile corecte. (…) Nu vrem orice răspuns care satisface nevoia politicienilor de a avea o concluzie rapidă. Suntem oameni de știință ”, a spus Ryan.
OMS, descrisă de Washington drept „marioneta Chinei”, a fost aspru criticată de Statele Unite pentru că a întârziat declansarea alertei, din moment ce coronavirusul a fost raportat încă la sfârșitul lunii decembrie în China.
Sursa: Journal de Montreal
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook