Italia înăsprește din nou restricțiile. Situația se apropie de cea din luna martie, din timpul blocajului total
Cinematografe, teatre, săli de sport închise. Restaurantelor și barurilor le va fi interzis să servească după ora 18:00: duminică, premierul italian Giuseppe Conte a înăsprit restricțiile împotriva pandemiei, după publicarea cifrelor record de contaminare.
Decizia șefului guvernului vine în ciuda opoziției guvernatorilor regionali și a protestelor care au avut loc în acest weekend, împotriva restricțiilor.
De luni, cinematografele, teatrele, sălile de sport și piscinele vor trebui să se închidă, până pe 24 noiembrie, în timp ce barurile și restaurantele vor trebui să înceteze să servească după ora 18:00.
Aproximativ 20.000 de cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în Italia, un record național.
În total, peste 500.000 de cazuri de infectare și 37.000 de decese au fost înregistrate în Italia.
„Obiectivul este clar: menținerea sub control a curbei de contaminare, deoarece este singura modalitate de a putea gestiona pandemia fără a fi copleșiți”, a explicat premierul duminică, într-o conferință de presă.
El a adăugat că aceste măsuri sunt necesare pentru a evita o izlolare similară cu cea din primăvară, „pe care țara nu și-o mai poate permite”.
Școlile și grădinițele vor rămâne deschise, dar 75% dintre cursurile din licee și universități vor fi ținute online. Populația a fost sfătuită să evite transportul public și să nu călătorească în afara cartierelor lor, pe cât posibil.
„Acest lucru ne va distruge”, a răspuns Augusto d’Alfonsi, proprietarul unui restaurant din Roma.
„Am pierdut deja 50% dintre clienții noștri în acest an. Fără asistență guvernamentală, declar falimentul.”, a spus el pentru AFP.
Noile măsuri au fost anunțate la câteva ore după un protest împotriva stingerii, care a adunat aproximativ 200 de activiști mascați ai grupului neofascist Forza Nuova. Aceștia s-au confruntat cu forțele de ordine în noaptea de sâmbătă spre duminică, în centrul Romei.
„Stingerea nu funcționează”
Aceste incidente au urmat deciziilor luate la începutul săptămânii, de a impune o stingere în trei regiuni: Roma (Lazio), Milano (Lombardia) și Napoli (Campania). Piemont și Sicilia urmează să declare stingerea săptămâna aceasta.
Dar guvernatorii regionali au avertizat că închiderea afacerilor va exacerba tensiunile sociale, din moment ce izolarea din primavară a scufundat Italia în cea mai gravă recesiune economică postbelică.
Giuseppe Spadafora, vicepreședintele sindicatului de afaceri Unimpresa, a avertizat că „furia ar putea exploda în zilele și săptămânile următoare și ar deveni dificil de controlat”.
Cu toate acestea, prim-ministrul a fost supus unei presiuni intense din partea comunității științifice, care i-a cerut să acționeze pentru a combate răspândirea virusului.
„Este un moment complex, există o mare oboseală în țară”, a recunoscut Conte. „Pandemia constituie o provocare severă pentru noi, provoacă furie, frustrare. De asemenea, creează noi inegalități (…)”, a adăugat el.
El a avertizat însă că nu este necesar „să lăsăm totul la latitudinea celor specializați în proteste și tulburări sociale”, în urma demonstrației extremei drepte de la Roma și a informațiilor conform cărora cea de la Napoli ar fi fost orchestrată de grupări mafiote.
La rândul său, consilierul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din partea Italiei, Walter Ricciardi, a avertizat că mai sunt doar „câteva săptămâni pentru a interveni”.
„Avem nevoie de izolari locale, și chiar regionale. Stingerea nu funcționează”, a declarat el pentru ziarul Il Messaggero.
În această săptămână, aproximativ 100 de oameni de știință au solicitat guvernului să acționeze, după ce un renumit medic, Giorgio Parisi, a avertizat că țara va avea o rată a mortalității de 500 pe zi până la jumătatea lunii noiembrie dacă nu vor fi adoptate noi măsuri.
„În martie, eram pe punctul de a fi loviți de un camion care călătorea cu 130 de kilometri pe oră. Astăzi se îndreaptă spre noi cu 60 de kilometri pe oră”, a spus el sâmbătă. „Avem timp să-l evităm, dacă nu, chiar dacă merge mai încet, ne va ucide pe toți.”.
Sursa: Le Point
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook