Lumea politică a început să conștientizeze daunele psihologice provocate de Covid. „Cetățenii sunt obosiți, epuizați, demotivați”
În fața daunelor psihologice, prezente și viitoare, legate de actuala criză a sănătății, „devine cu adevărat urgent să acționăm”, pledează Olivier Luminet, profesor de psihologie a sănătății la UCLouvain din Belgia, membru al grupului de experți „Psihologie și coronavirus”, în La Libre Belgique.
El observă că există „în sfârșit o conștientizare reală” legată de daunele psihologice cauzate de această criză a sănătății. „Ceea ce, pe de altă parte, nu este încă suficient de vizibil în lumea politică, este că investiția în sprijin psihologic nu este foarte costisitoare, în comparație cu randamentul pe care îl poate produce la nivelul bunăstării populației”, punctează profesorul.
„Trebuie să acționăm urgent”
„Nu a existat o percepție suficient de clară că, alături de stimulentele economice, stimulentele psihologice sunt cu adevărat fundamentale. Acum este foarte târziu. Poate că nu prea târziu, dar devine cu adevărat urgent să acționăm, deoarece putem vedea că, la diferite niveluri, oamenii sunt cu adevărat obosiți, epuizați, demotivați… „.
„Trebuie să-i ajutăm, absolut”
Cel mai dificil pentru oameni este „lipsa predictibilității și lipsa controlului asupra a ceea ce se întâmplă”, observă domnul Luminet. „Dar, din momentul în care stabilim o agendă care poate dura câteva luni, acest lucru îi va ajuta să facă evenimentele viitoare mai previzibile și mai controlabile”, sfătuiește psihologul. „Pentru ca aceștia să poată rezista, este esențial să-i ajutăm să vadă acest orizont pe termen lung, știind că vor exista momente mai dificile, sacrificii de făcut”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook