Covid-19| Tratamentul cu plasmă „nu este eficace” și nu reduce riscul de a dezvolta forme grave
Ca tratament pentru pacienții care suferă de forme moderate, „plasma convalescentă a demonstrat o eficacitate limitată”, concluzionează un studiu realizat în India. Transfuzarea pacienților Covid-19 cu plasmă prelevată de la persoane care au fost infectate, dar s-au vindecat, nu le reduce șansele de a fi grav bolnavi sau de a muri, potrivit unui studiului publicat vineri în jurnalul medical BMJ.
În timp ce gama de tratamente este încă foarte limitată și cercetările pentru un vaccin continuă, acestea sunt primele rezultate ale studiilor clinice menite să evalueze beneficiile unei transfuzii cu plasmă, o metodă deja autorizată în multe țări.
Ca tratament pentru pacienții cu Covid care suferă de forme moderate, „plasma convalescentă a demonstrat o eficacitate limitată”, concluzionează studiul, care solicită totuși efectuarea de noi cercetări axate pe plasma care conține niveluri ridicate de anticorpi neutralizatori.
Transfuzia de anticorpi care conțin plasmă s-a dovedit a fi eficientă în tratarea virusului Ebola sau SARS, care se află în aceeași familie cu SARS-Cov-2. Pentru Covid-19, studii recente au sugerat o posibilă eficacitate a plasmei. Dar în acest studiu clinic randomizat (pacienți aleși prin tragere la sorți) efectuat în zeci de spitale publice și private din India, cercetătorii au descoperit că metoda nu a reușit să reducă mortalitatea sau să prevină dezvoltarea unor cazuri severe pentru pacienții cu forme moderate.
Un test „riguros” și câteva rezerve
Studiul, finanțat de Consiliul Indian pentru Cercetări Medicale, a înrolat, între aprilie și iulie, 464 de pacienți adulți, cu o vârstă medie de 52 de ani, și i-a separat în mod aleatoriu, în două grupuri. Grupul de control de 229 de pacienți a primit îngrijiri obișnuite, în timp ce 235 de pacienți au primit două transfuzii cu plasmă convalescentă, în plus față de îngrijirea obișnuită.
După 28 de zile, 44 de participanți (19%) din grupul cu plasmă și 41 (18%) din grupul de control au dezvoltat forme severe ale bolii sau au murit. În schimb, conform studiului, transfuziile de plasmă au redus dificultățile de respirație și oboseala, iar virusul a fost mai rar detectabil după șapte zile.
Acest proces a fost „riguros”, spune specialistul în sănătate publică Elizabeth Pathak, într-un comentariu postat de BMJ. Dar Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, care efectuează același tip de test cu plasmă, a fost precaut, subliniind că studiul indian a folosit donații de plasmă care conțin între 6 și 10 ori mai puțini anticorpi decât cele colectate în Marea Britanie. „Există alte dovezi promițătoare care indică faptul că plasma convalescentă cu niveluri ridicate de anticorpi ar putea îmbunătăți numărul pacienților”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook