Cine sunt cei predispuși la a dezvolta „Covid pe termen lung”
În timp ce, pentru unii, Covid este doar un moment neplăcut înainte de a-și relua viața „normală”, pentru alții, efectele bolii durează foarte mult. Dar cine este mai predispus la ceea ce este cunoscut sub numele de „Covid pe termen lung”?
Cercetătorii de la Royal College din Londra au efectuat un studiu în urma căruia au constatat că unul din douăzeci de pacienți este susceptibil să prezinte simptome timp de cel puțin opt săptămâni.
Deși este probabil ca toată lumea să fie inclusă în acest scenariu, cel mai riscant profil este: femeie, supraponderală și care suferă de astm.
„A avea mai mult de cinci simptome în prima săptămână este un factor cheie de risc”, spune dr. Claire Steves, co-autor al studiului. Pacienții care experimentează simptome ca tuse, oboseală, cefalee, diaree sau care își pierd simțul mirosului au un risc mai mare de a suferi de această afecțiune mai mult timp decât cineva care doar tușește.
Și sexul joacă un rol. „Am văzut în datele recente că, dacă bărbații sunt mult mai predispuși să fie grav bolnavi și să moară din cauza Covid-19, femeile sunt cele care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta Covid pe termen lung”, continuă dr. Claire Steves.
Cercetătorii indică și faptul că, pentru una din șapte persoane, simptomele Covid durează cel puțin o lună, pentru una din 20, cel puțin două luni și pentru una din 40, cel puțin trei luni.
Sursa: CNews
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook