Justiția anulează restricțiile impuse de autorități, în mai multe țări europene. Restaurantele se pot redeschide, izolarea este anulată
Vineri, când Curtea Administrativă din Berlin a decis să anuleze obligația de a închide barurile și restaurantele din capitala Germaniei între orele 23:00 și 06:00, Mike Stolz zâmbea. „Suntem în primul rând fericiți și ușurați că am reușit, împreună cu ceilalți colegi care au depus plângere, să suspendăm închiderea unităților noastre pe timp de noapte”, a explicat managerul unui bar pentru AFP.
„A fost o săptămână dramatică”
Mike Stolz este proprietarul barului „Zum schmutzigen Hobby” din estul Berlinului. El este unul dintre cei 11 manageri care s-au ridicat împotriva deciziei primarului din Berlin de a închide barurile și restaurantele pe timp de noapte. Confruntat cu creșterea îngrijorătoare a cazurilor Covid-19 din capitala Germaniei, care a fost clasificată drept „zonă de risc”, primarul social-democrat al Berlinului, Michael Müller, a declarat: „Nu este momentul să facem petreceri”, pentru a-și justifica decizia.
„Afacerea noastră începe cu adevărat de la ora 22, așa că aproape că putem vorbi despre o pierdere totală a veniturilor, deoarece clienții noștri nu au ieșit deloc. Nu au mai mers la restaurant, pentru că după nu puteau ieși la un bar. A fost cu adevărat dramatic”.
Argumentele judecătorilor împotriva strategiei autorităților
Judecătorii administrativi au decis că aceste închideri obligatorii pe timp de noapte nu au contribuit la „o reducere semnificativă a incidenței infectărilor”. Prin urmare, instanța din Berlin a considerat că aceste măsuri erau disproporționate față de obiectivul urmărit. O opinie pe care nu o împărtășește ministrul german al Sănătății, Jens Spahn. El spune că „regretă” această decizie a instanței. „Cred că ideea închiderii este corectă dacă dorim ca centrele de zi, școlile, comerțul și economia să rămână funcționale”, a adăugat el. Pentru el, contactele sociale sub influența alcoolului sunt adesea mai strânse și, prin urmare, un „motor” al contaminării.
O bătălie juridică ce ar putea continua
Lupta juridică ar putea continua, deoarece această hotărâre a Curții administrative din Berlin poate fi atacată la Curtea administrativă superioară Berlin-Brandenburg. Interzicerea vânzării de alcool în benzinării sau magazine alimentare după ora 23 rămâne în vigoare pentru moment.
La Madrid, închiderea parțială fusese respinsă de justiție
Dezacordul dintre sistemul de justiție și autorități, cu privire la măsurile luate pentru stoparea epidemiei Covid-19, nu este tipic Germaniei. La începutul lunii octombrie, Curtea Superioară de Justiție din Madrid, Spania, a respins măsurile de izolare parțială impuse celor 4,5 milioane de locuitori ai Capitalei de către guvernul central.
În decizia sa, instanța a afirmat că măsurile de izolare parțială luate de guvernul central pentru Madrid și cele nouă municipalități ale sale au constituit „o ingerință a autorităților publice în drepturile fundamentale ale cetățenilor, fără autorizație legală”. „Drepturile fundamentale pe care Constituția le acordă cetățenilor nu pot fi afectate de ingerința statului prin intermediul unei legi”, arată hotărârea judecătorească.
Scopul acestei izolări parțiale a fost de a sparge lanțul de contaminare, pentru a stopa creșterea semnificativă a cazurilor Covid-19 în regiunea Madrid.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook