Bernard-Henri Lévy: Criza este tratată cu bazooka, prin cuvinte simple și măsuri-șoc
„Există ceva teribil de nesănătos” în felul în care este experimentată pandemia, cedând în fața fricii, crede filozoful Bernard-Henri Lévy. O criză tratată „cu bazooka, cuvinte simple și măsuri-șoc”, spune el pentru CNews.
Pe platoul CNews, Bernard-Henri Lévy a criticat gestionarea crizei în Franța. Potrivit acestuia, „trăim această epidemie ca și cum ar fi cea mai mare catastrofă care ni s-a întâmplat în ultimul secol”, semănând frică și cedând în fața ei. „Există ceva teribil de nesănătos aici”.
Bernard-Henri Lévy reiterează astfel ideea exprimată în eseul său „Virusul care te înnebunește”. „Punem totul la același nivel”, pe când au existat evenimente mai grave decât epidemia actuală, consideră el.
„Înțelepciunea înseamnă a separa, a stabili nuanțe și complexitate. Această epidemie este extrem de puternică, dar au existat unele mult mai grave, inclusiv în perioada contemporană”, a spus filosoful.
Tratamentul cu „Bazooka”
Scriitorul evocă situații din prima etapă a epidemiei, când pacienții cu cancer „nu îndrăzneau să meargă la spital” de frică, până când „cancerul lor a ajuns într-o fază terminală”.
Potrivit lui BHL, există o diferență între „sănătatea unei persoane” și „sănătatea unei societăți”, care este „ceva global”.
„Acum există un mod de a simplifica totul, de a trata totul cu bazooka, prin cuvinte simple și măsuri-șoc, care cred că fac mai mult rău decât bine”, spune el.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook