Emmanuel Macron, declarații cu privire la decretarea stării de urgență. Ce restricții se impun
„Suntem în ceea ce am numit deseori al doilea val”
„Nu am pierdut controlul”, afirmă președintele. „Suntem într-o situație îngrijorătoare justificată de faptul că nu suntem nici inactivi, nici în panică. Am învățat din primul val. Am avut 30.000 de victime atunci, de atunci s-au mai acumulat 2.000 de decese. Într-adevăr, acest virus se întoarce. Suntem în ceea ce a fost adesea numit al doilea val și el se întoarce în toată Europa”.
„Nu am pierdut controlul”
Președintele încearcă să liniștească spiritele: „Nu am pierdut controlul. Serviciile noastre spitalicești se află într-o situație mai îngrijorătoare decât înainte. În martie, virusul se afla în regiunea Est. Atunci am amânat masiv celelalte operațiuni din spitale. Astăzi, virusul este peste tot în Franța ”, continuă el.
Ore de stingere pentru o perioadă de cel puțin patru săptămâni la Paris și în alte opt metropole
„Trebuie să facem ca aceste 20.000 de cazuri pozitive pe zi să ajungă la 3 până la 5.000 de cazuri. Ca aceste 200 de internări zilnice la terapie intensivă să fie reduse”.
Deși ar fi „disproporționat să reizolam țara”, „stingerea este o măsură corectă”, spune Macron. „Am văzut relevanța ei în Guyana. Încetinirea contactelor sociale ne-a permis să fim eficienți în departamente ca Mayenne, în Guadelupa ”, asigură el.
„Decizia pe care am luat-o este o stingere, care se va aplica regiunii pariziene și altor opt metropole: Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Rouen, Toulouse, Montpellier , Saint Etienne. Această stingere va avea loc între orele 21:00 și 06:00 și va începe sâmbătă la miezul nopții. Va dura patru săptămâni”, detaliază șeful statului. Și adăuga: „Vom merge în fața Parlamentului pentru a o prelungi până la 1 decembrie”, a spus președintele. „Șase săptămâni este timpul care ni se pare util”.
Amenzi de 135 de euro pentru nerespectarea orei de stingere
După detalierea măsurilor economice, președintele precizează restricțiile privind libertatea. „Vom continua să lucrăm, economia noastră are nevoie. Sunt încântat că am reușit să începem anul școlar. Trebuie să continuăm acest lucru”, spune Macron.
„Pentru cei care vin acasă de la serviciu după ora 21, va exista o autorizație. Pentru cei care au urgențe de sănătate, vor exista permisiuni. Nu va exista o interdicție de circulație, ci o limitare strictă, din motive întemeiate”, spune șeful statului. Dar, „nu vom mai merge la restaurante, la petreceri, la prieteni” după ora 21.00
Pentru a pune în aplicare stingerea, „vor exista controale și amenzi de 135 de euro, iar în cazul unei infracțiuni repetate, este de 1500 de euro. Ne vom mobiliza în mod proporțional. Sper că toată lumea este conștientă de riscuri și mize”.
„Vom avea dispozitive suplimentare de sprijin”, promite președintele
În ceea ce privește impactul economic al unei astfel de măsuri, Emmanuel Macron detaliază sprijinul care va fi oferit de stat. „Este sigur că vor exista consecințe economice pentru aceste sectoare”, recunoaște președintele: „Vom avea sisteme de sprijin suplimentare. Vom încerca să ajutăm teatrele și cinematografele cât mai mult”.
Printre celelalte măsuri, „șomajul tehnic, 100% pentru angajator, va fi reactivat pentru sectoare precum hoteluri, restaurante, evenimente, cultură…”. De asemenea, va exista „un nou termen pentru împrumuturile garantate de stat (PGE)”, adaugă el.
Fără reducere a mijloacelor de transport, fără restricții privind călătoriile între regiuni
Întrebat despre o posibilă reducere a mijloacelor de transport public, Macron asigură că nu va exista „nicio reducere”. De asemenea, „nu am decis să limităm călătoriile între regiuni. Nu este vorba de infantilizare, ci de responsabilizare. Nu împiedicăm pe nimeni să plece în vacanță, dar cerem să respectăm regulile în săptămânile și lunile următoare ”, continuă președintele.
„Trebuie să încercăm să nu ne întâlnim mai mult de șase”
Amintind de gesturile de protecție adoptate de la începutul crizei sănătății, Emmanuel Macron insistă asupra necesității de a nu se întâlni mai mult de șase persoane. „Pe cât posibil, pentru siguranța noastră, trebuie să facem acest lucru”, indică președintele care solicită „remobilizarea colectivă” și purtarea măștii „chiar și în privat”. „Încercăm, atunci când ne invităm prietenii, să nu fim mai mult de șase la masă, să nu ne grupăm cu mai mult de șase”.
Nu se impune nici o regulă națională privind munca de acasă, care „uneori reizolează oamenii”, spune Macron
„Munca de acasa este un instrument inteligent. Dacă este o regulă națională, uneori îi izolăm pe oameni. Munca de acasă, când ai o a doua casă, este grozav. Când ai un apartament, copiii sunt acasă, devine foarte dificilă. Este nevoie de bun simț. Avem nevoie ca întreprinderile să funcționeze, afacerile să fie deschise, profesorii să fie la clase.”, declară președintele. Și adăugă: „Trebuie să reușim să reducem contactele inutile, cele festive, continuând să avem, însă, o viață socială”.
„Nu voi da niciodată lecții tinerilor noștri, ei sunt cei care trăiesc un sacrificiu cumplit”, recunoaște Emmanuel Macron, asigurând: „Nu voi face pe nimeni să se simtă vinovat”.
Macron anunță ajutoare sociale de 150 de euro / 100 de euro per copil
„Beneficiarii de ajutoare sociale vor primi un supliment în aceste șase săptămâni, care pornește de la 150 de euro, plus 100 de euro per copil „, reamintind că același sistem fusese pus la punct și în primăvară.
„Vreau, de asemenea, să nu ne pierdem reperele: lupta împotriva sărăciei prin întoarcerea la muncă. Cu cât ne sporim ajutoarele sociale, cu atât este mai dificil să fim activi. Prefer acest ajutor excepțional consistent, decât o mărire a ajutorului minim”.
„Reînvățam să fim o națiune”
În cele din urmă, Emmanuel Macron este intrebat dacă există un „motiv de speranță”. „Există o mulțime de motive pentru care să sperăm, dacă suntem lucizi, uniți”, asigură președintele. „Motivul speranței este că reînvățăm pe deplin să fim o națiune. Suntem o națiune de cetățeni uniți. Nu ne putem descurca dacă fiecare nu își joacă rolul”, spune el. „Avem nevoie unul de celălalt. Vom ieși din asta doar prin a fi o națiune mai rezistentă, care reînvăță să se protejeze și să depășească această criză. Vom ieși mai puternici și mai uniți”, încheie el.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook