Cum se explică mortalitatea scăzută din India, a doua țară din lume ca număr de cazuri
India, cu 1,3 miliarde de locuitori, a trecut duminică pragul de șapte milioane de cazuri de contaminare, a doua țară din lume ca număr de infectări, după Statele Unite, dar are totuși o rată mai mică a deceselor în comparație cu alte țări grav afectate.
Aceste date uimesc experții, iar AFP a examinat câteva dintre întrebările și ipotezele pe care le ridică.
Care sunt cifrele?
India a înregistrat 7,05 milioane de cazuri și 108.334 de decese cauzate de Covid-19, de la începutul epidemiei.
A doua cea mai populată țară din lume are cel mai scăzut număr de decese la 100 de cazuri confirmate dintre cele mai afectate 20 de țări, cu 1,5%, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.
SUA, țara cu cel mai mare număr de contaminări din lume, are un raport mai mare, de 2,8%.
În ceea ce privește mortalitatea în raport cu populația, numărul deceselor provocate de coronavirus în India la 100.000 de persoane se ridică la 7,73, comparativ cu 64,74 în Statele Unite.
O populație mai tânără
India are o populație tânără, cu o vârstă medie de 28,4 ani, potrivit raportului ONU.
Experții consideră că persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a avea comorbidități precum diabetul sau hipertensiunea și, în consecință sunt mai susceptibile de a muri din cauza bolii infecțioase.
Debut târziu, izolare strictă
Potrivit guvernului indian, primul caz a fost detectat pe 30 ianuarie, iar numărul de cazuri a depășit 100 abia la mijlocul lunii martie.
În același timp, pandemia se răspândise deja în toată Europa, cu mai mult de 24.000 de cazuri și aproximativ 2.000 de decese în Italia, aproximativ 5.500 de cazuri și 150 de decese în Franța.
Prim-ministrul Narendra Modi a decretat din 25 martie izolarea națională și a limitat sever călătoriile. Astfel, India a avut timp, potrivit experților, să se pregătească pentru sosirea pandemiei, iar medicii să învețe din experiențele altor țări.
„Multe dintre protocoalele de tratament au fost mult mai bine stabilizate (la vremea respectivă) indiferent dacă a fost vorba despre utilizarea oxigenului sau a terapiei intensive”, explică pentru AFP Anand Krishnan, profesor la Delhi All India Institute of Medical Sciences (AIIMS).
Imunitate naturală?
Virusologul T. Jacob John și alți experți au declarat că este posibil ca bolile infecțioase anterioare precum dengue, care este endemică în India, să ofere oamenilor un anumit nivel de anticorpi care îi protejează.
Alții consideră că expunerea la alte coronavirusuri, mai puțin virulente, a dat populației o oarecare imunitate încrucișată.
Dar toți experții cred că este nevoie de mai multe cercetări în această privință.
Subevaluare
Nu toate decesele sunt numărate în India. O problemă, în special în zonele rurale în care trăiește 70% din populație. Multe decese în aceste zone nu sunt înregistrate decât dacă a existat spitalizare.
În timpul pandemiei, acest fenomen a fost accentuat: în mai multe orașe, rapoartele furnizate de municipalități și cimitire sau crematorii nu corespund. Criticii acuză anumite state că au desemnat în mod deliberat alte boli pentru decesele provocate de Covid-19.
„Sistemul nostru de monitorizare a deceselor este depășit (…). Doar unul din cinci decese este înregistrat cu o cauză specifică”, a declarat pentru AFP Hemant Shewade, expert în sănătate publică în Bangalore. El crede că este probabil ca multe decese legate de Covid-19 să nu fi fost înregistrate.
Studiile guvernamentale care utilizează teste serologice arată că numărul persoanelor infectate este de zece ori mai mare decât cifrele oficiale, ceea ce înseamnă că decesele cauzate de boală ar fi putut fi subraportate, adaugă el.
Sursa: Euronews
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook