Ai fost testat pozitiv pentru coronavirus? Nu înseamnă neapărat că mai ești contagios
Mulți dintre cei testați pozitiv pentru COVID-19 în această vară în Belgia nu mai erau contagioși la momentul aflării rezultatului. Ei purtau doar urme ale unei infecții mai vechi.
Cu toate acestea, au fost înregistrati drept cazuri noi și au declanșat panică în rândul populației, relatează ziarul belgian Het Laatste Nieuws.
Testele PCR folosite în Belgia sunt foarte sensibile și, prin urmare, pot detecta prezența virusului până la 83 de zile după infectare. Dezavantajul este că cei care poartă elemente moarte ale virusului (care nu mai sunt contagioase) au fost, de asemenea, detectați și trecuți pe lista de cazuri noi.
Purtătorul de cuvânt al Centrului de Criză Interfederal a explicat la conferința de presă: „Știm acum că putem rămâne „pozitivi” luni întregi, asta nu înseamnă că „suntem contagioși, dar pur și simplu nu am eliminat complet „urmele” virusului. Dacă ai respectat izolarea sau carantina, nu ar trebui să mai faci noi teste, deoarece acestea pot fi pozitive, chiar dacă nu mai ești deloc contagios.”
Foarte multe cazuri detectate
Dacă asta ar afecta doar o mică parte din numărul total de teste pozitive, impactul ar fi mic. Dar, se pare că e vorba de foarte multe cazuri depistate în vară. Cotidianul belgian a consultat rezultatele unuia dintre cele mai mari laboratoare din Belgia, Roeselare, și a constatat că, în iunie, iulie și august, aproape jumătate din cazurile pozitive au fost de fapt pacienți cu infecții vechi, dezactivate.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook