Schimbările aduse de Covid-19 nu sunt temporare. Nu ne vom întoarce la viața de dinainte
Prejudecata de normalitate ne face să credem că schimbarea este doar temporară și că viitorul va fi la fel ca trecutul.
Odată cu apariția Covid-19, multe aspecte din viața noastră s-au schimbat peste noapte. Gata cu sărutările și strângerile de mână. În ce privește locul de muncă, ne-am rezumat uneori la munca de acasă și conferințe video. Unii oameni le văd doar ca măsuri temporare, dar este, probabil, inutil să sperăm că vom regăsi cu rapiditate viața de odinioară.
Potrivit psihologilor, așteptarea revenirii la normal, mai degrabă decât confruntarea cu o nouă realitate, poate fi periculoasă. Thomas Devenport, profesor de informatică și management la Babson College din Massachusetts, observă: „continuăm să ne spunem că pandemia Covid-19 se va încheia în curând. Prin urmare, nu simțim nevoia să ne schimbăm atitudinea permanent.”.
„Prejudecata de normalitate” explică tendința oamenilor de a crede că schimbarea este temporară și că viitorul va arăta ca trecutul. De multe ori suntem reticenți în a ne schimba obiceiurile și punctele de vedere. Potrivit lui Thomas Devenport, cei care refuză să poarte o mască ilustrează perfect acest fenomen. Ei percep această intruziune în viața lor ca pe un moft care nu trebuie adoptat.
A supraviețui prin adaptare hedonică
Dacă specia umană este uneori reticentă în a-și schimba obiceiurile, o parte din creier îi permite să se adapteze rapid la schimbare. Atunci predomină dorința de a supraviețui.
„Adaptarea hedonică” explică puterea noastră de a supraviețui evenimentelor nefericite. Este vorba despre capacitatea noastră de a accepta în mediul nostru ceva care, cu câteva săptămâni mai devreme, ne-ar fi supărat foarte mult. Potrivit lui Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie la Universitatea California din Riverside, „când se întâmplă evenimente fericite sau nefericite, întâi experimentezi emoții intense. Apoi ne obișnuim și ne întoarcem la rutina noastră. Cu toate acestea, oamenii nu se adaptează la fel de bine la schimbările negative din viața lor.”.
Adaptarea hedonică funcționează în ambele sensuri. Prin urmare, schimbările de comportament adoptate timp de o lună pot fi abandonate foarte repede, atunci când nu mai sunt necesare. Potrivit profesorului de psihologie, noul nostru obicei de a purta o mască în locuri publice ar putea fi, prin urmare, uitat cu ușurință, când va veni timpul să revenim la normalitate. Alte acțiuni, care au devenit automate, pot continua. De exemplu, spălarea mâinilor mai frecvent va rămâne probabil parte din rutina noastră zilnică.
Sonja Lyubomirsky amintește că viața înseamnă o serie de schimbări la care oamenii trebuie să se adapteze. Deși sunt uneori temporare, altele sunt ancorate pe termen lung. La fel ca în toate, vom găsi o modalitate de a rezistenta în fața actualei crize de sănăte. Viitorul, chiar dacă va fi diferit, ne poate părea din nou normal.
Sursa: Slate
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook