Pacienții Covid pot prezenta simptome și după vindecare. Numărul celor cu „Covid persistent” este în creștere
Una din zece persoane cu Covid-19 va avea în continuare simptome după trei săptămâni, potrivit unui studiu efectuat la London King’s College asupra pacienților cu Covid-19.
Un studiu lansat de London King’s College asupra pacienților cu Covid-19 sugerează că una din 10 persoane va avea în continuare simptome după 3 săptămâni. Un alt studiu realizat de British Medical Association arată că o treime dintre medici au tratat pacienți cu simptome de Covid-19 pe termen lung. Ce știm în prezent despre gravitatea pe termen lung a bolii la pacienții care nu ajung la spital și la terapie intensivă?
Benjamin Davido: Pentru London Kings College, acest lucru privește 10% dintre pacienți, noi am găsit că procentul e de aproximativ 5%. Când vorbim despre procentul de pacienți, este întotdeauna complicat, deoarece au venit la noi după ieșirea din izolare din mai. Avem un procent estimat de oameni. Astăzi, prin testare masivă, putem vedea că există mult mai multe cazuri decât am crezut. Dacă am fi testat asimptoticii în martie am fi avut cifre explozive.
Observăm că indivizii cu sindrom cronic și persistent sunt tineri, mai multe femei cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Prezintă simptome semnificative, dar nu se știe în ce măsură sunt cauzate de Covid-19. Am văzut un val de pacienți, care vin de obicei pe parcursul anului cu alte boli.
Covid-19 afectează sistemul nervos autonom, sistemul care reglează ritmul cardiac și respirator. Odată atins, este posibil să nu se mai poată sincroniza din nou. Acest lucru explică de ce mulți oameni se plâng de simptome de lungă durată, după ce sunt vindecati de Covid-19. Afectează persoanele tinere, sănătoase, care de regulă au o frecvență cardiacă destul de scăzută.
Prin testare masivă, vom ști ce reprezintă cu adevărat Covid-19. Dacă avem o proporție mare de tineri care sunt pozitivi, vom putea stabili procentul celor care au simptome persistente.
Stéphane Gayet: Trebuie să distingem formele severe de formele grave. O formă severă înseamnă că una sau mai multe funcții vitale (respirație, circulația sângelui, funcția hepatică, funcția renală, sistemul nervos central) este afectată. Simptomele (ceea ce se simte intern) și semnele (ceea ce se observă, mai ales extern) care ridică îngrijorări sau care anunță deja o formă gravă necesită spitalizare imediată.
Covid-19 diferă de bolile virale respiratorii infecțioase pe care le-am cunoscut până acum: aceste boli, infecțiile virale gripale de exemplu, cauzează în principal forme acute, uneori severe, care se vindecă destul de repede și în general fără sechele.
Este important să se facă diferenta între « sechele » care sunt daune fixe, care nu mai evolueaza mult, și « afecțiunile prelungite », de durată sau chiar persistente, care sunt susceptibile la vindecare cel puțin parțială.
Ce spune studiul London’s King College?
Constată că 10% dintre pacienții cu Covid-19 sunt încă în convalescență după trei săptămâni, adică sunt considerați „vindecați medical”, dar nu simptomatic sau funcțional. Din punct de vedere medical, testele de laborator arată că nu mai există o infecție acută și că inflamația s-a calmat. Cu toate acestea, acești pacienți „convalescenți” încă se simt bolnavi și, în orice caz, de cele mai multe ori nu pot reveni la serviciu sau nu își pot relua studiile, după caz.
Studiul British medical association confirmă frecvența simptomelor persistente după Covid-19
În prezent, se consideră că 5% dintre pacienții cu o formă simptomatică de Covid-19 prezintă semne de severitate care necesită spitalizare; un număr mic dintre aceștia va trebui internat la terapie intensivă pentru ventilație mecanică asistată de un ventilator electric. Terapia intensivă cu ventilație invazivă (intubația traheală) lasă sechele, indiferent de patologia implicată.
La pacienții cu Covid-19 care nu sunt internați la terapie intensivă, persistența simptomelor și semnelor timp de câteva săptămâni este frecventă. În general, este în funcție de severitatea bolii în stadiul inițial, dar nu sistematic: persoanele cu o formă inițial ușoară pot dezvolta dificultati și dureri, timp de câteva săptămâni; vorbim de „Covid pe termen lung” sau „Covid persistent”.
Este important procentul de pacienți care au sechele grave și care continuă să sufere de simptome pe termen lung?
Stéphane Gayet: Se observă că, la persoanele care au avut o formă simptomatică a bolii (dureri în gât, febră, cefalee sau cefalee, tuse uscată, astenie sau oboseală, dureri musculare și articulare, pierderea gustului și a mirosului, disconfort respirator, ușoară confuzie mentală, scădere în greutate…), recuperarea este, de fapt, foarte lentă (cel puțin cincisprezece zile și adesea o lună, sau chiar mai mult…); pierderea în greutate poate persista o perioadă de timp, însoțită de o scădere a forței musculare și a capacităților fizice. Unii pacienți au dificultăți de respirație, alții au probleme digestive, alții au dificultăți de memorie, alții sunt deprimați, alții au anomalii cardiace etc. Covid-19 este acum cunoscut a fi o boală sistemică care poate afecta aproape orice organ din corp.
Această stare de „Covid pe termen lung” sau „Covid persistent” implică în mod constant astenie (oboseală).
Procentul de persoane care suferă de o formă persistentă de Covid este semnificativ. Este între 5% și 10%. Numărul acestora a devenit mult mai mare decât numărul de decese atribuite Covid-19 și chiar numărul pacienților spitalizați pentru CoVid-19.
De ce nu avem un indicator public de încredere cu privire la aceste probleme? Are guvernul mijloacele necesare pentru a stabili un indicator?
Stéphane Gayet: În ceea ce privește formele prelungite ale Covid-19, acestea nu sunt în prezent preocuparea ministerului de sănătate. El cunoaște situația, dar acest fenomen este perceput ca fiind mai puțin îngrijorător decât evoluția epidemiei. În plus, nu există nicio colectare națională a acestor date până în prezent. Se va face mai târziu. În prezent, avem doar studii sau sondaje. Cu toate acestea, trebuie să-i acordăm cu adevărat atenție, din cauza consecințelor medicale, psihologice și economice ale acestui fenomen îngrijorător al „CoVid pe termen lung”.
Sursa: Atlantico
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook