„Boris Johnson este doar o umbră a premierului care era”. Criza se înrăutățește în Marea Britanie
Mildred este dezamăgită. De la interdicția întâlnirilor anunțată vineri în nord-estul Angliei, această locuitoare din Morpeth, o suburbie a Newcastle-ului, nu-l mai poate primi pe nepotul ei de doi ani. Fiul și nora sa, care se întorseseră la serviciu la birou, vor trebui să rămână acasă din cauza închiderii singurei creșe din cartier, din lipsă de personal. Celălalt fiu al său, care locuiește în Halifax, la o sută de kilometri de Newcastle, nu o va putea vizita. Nu mai poate vorbi cu vecinul și cel mai bun prieten decât peste gardul din grădină.
„Aceste măsuri restrictive sunt, din păcate, necesare din cauza neglijenței tinerilor, a căror nesăbuință a pus sănătatea bătrânilor în pericol”, explică ea, cu privire la creșterea alarmantă a virusului. În Newcastle, rata incidenței a depășit cu mult 100 de cazuri pozitive la 100.000 de locuitori. Confruntat cu adâncirea crizei de sănătate din regiune, guvernul londonez a pus în izolare 1,5 milioane de persoane care locuiesc în Newcastle, Sunderland și Durham. Un total de 13,5 milioane (echivalentul a 20% din populația Marii Britanii) de locuitori din Nord și din Midlands sunt supuși acum carantinării.
Lipsa echipamentelor de testare
Creșterea numărului de infectări în Newcastle este în mare parte rezultatul începerii anului universitar, care a avut loc săptămâna trecută. Odată cu întoarcerea celor 60.000 de studenți care frecventează cele două Universitatii locale, restaurantele, puburile și barurile din „Diamond Strip” (centrul vieții de noapte) nu au mai fost goale. Confruntate cu creșterea numărului de cazuri pozitive, primăria și consiliul județean au cerut Londrei să strângă șurubul. Pub-urile care s-au redeschis la începutul lunii iulie, dar vor trebui acum să funcționeze doar până la ora 22:00.
Premierul Boris Johnson a indicat că un al doilea val epidemic este la orizont. Rata de reproducere („R”) situată între 1,1 și 1,4 subliniază dezvoltarea epidemiei. Peste 3.500 de cazuri noi zilnice au fost detectate, în medie, în ultima săptămână, dar aceste cifre sunt subestimate din cauza dificultăților de urmărire a infecției. Primarul capitalei, Sadiq Khan, a estimat că Londra, până acum ferită, va fi la rândul său afectată de reapariția Covid în următoarele două săptămâni.
Situația din Marea Britanie este haotică. Sistemul de testare și monitorizare se află într-o dificultate serioasă, deoarece cererea depășește de patru ori capacitatea laboratoarelor. În plus, 90% dintre cei testați nu obțin rezultatele în decurs de douăzeci și patru de ore. Guvernul a recunoscut că nu a anticipat o astfel de cerere. Lipsa materialelor de testare cauzează disfuncționalități grave în educație și sănătate și încetinește revenirea la locul de muncă. Autoritățile au fost obligate să acorde prioritate personalului spitalului, căminelor de bătrâni și școlilor.
„Boris Johnson nu mai este decât o umbră a premierului care era”
Chiar și presa de dreapta este foarte critică față de acțiunile guvernamentale, considerate dezlânate. „La fel ca oile lipsite de cioban, alegătorii lui Boris Johnson sunt uimiți și triști din cauza manierie de guvernare. Strălucirea triumfului său electoral a dispărut în ultimele nouă luni”, scrie Times. Chiar și The Spectator, săptămânalul conservator pe care Johnson l-a condus la sfârșitul anilor 1990, îl acuză că prezidează „un dezastru general”.
În sondaje, laburiștii, care s-au recalibrat sub conducerea noului lider, moderatul Keir Starmer, sunt acum la egalitate cu conservatorii. Șeful guvernului pare copleșit de provocările care se acumulează, de pandemie, de Brexit și de rezultatele economice foarte slabe.
Evident, „BoJo” nu și-a revenit după Covid, care l-a lovit în aprilie, necesitând zece zile de spitalizare la terapie intensivă. « El este doar o umbră a premierului care era. Exuberanța sa a dispărut », subliniază unul dintre susținătorii săi, evocând vocea lui ternă, aproape lipsită de vigoare, în timpul sesiunii de întrebări din Camera Comunelor. Dacă nu-și revine, nume din propria tabără evocă în mod deschis scenariul unei demisii din motive de sănătate în lunile următoare.
Sursa: Le Point
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook