Epidemia a schimbat modul în care visăm. Experiențe mai intense și cu frecvență mai mare în timpul somnului
De la începutul pandemiei Covid-19, viețile noastre au fost modificate în multe feluri, inclusiv privind modul în care visăm. În timpul izolării, mulți oameni au spus că au vise mai ciudate și mai „aievea” decât de obicei. În multe cazuri, e vorba de influența epidemiei sau a izolării.
Rețelele sociale au făcut posibilă transmiterea acestor experiențe, utilizatorii de internet și-au împărtășit frecvent visele și coșmarurile din această perioadă.
Cum explicăm noua intensitate a viselor noastre? Revista Scientific American oferă câteva răspunsuri posibile.
Covidul, o mașinărie de vise
Un prim factor care ar putea explica creșterea numărului de vise pe care oamenii și le amintesc este, fără îndoială, schimbarea bruscă a obiceiurilor de somn. Cei care au lucrat în prima linie au văzut uneori că timpul lor de somn se reduce, dar ceilalți au putut dormi mai mult decât de obicei, datorită izolării, opririi școlii sau șomajului parțial.
A dormi mult timp te ajută să visezi mai mult și să-ți aduci aminte mai bine. Pe măsură ce dormim mai mult, intervalul de somn în fază REM crește. În această stare se formează cele mai precise și intense vise. Acest ciclu de somn apare frecvent în timpul dimineții, când individul este odihnit. În timpul izolării, persoanele care nu mai trebuiau să mearga la serviciu au putut dormi până mai târziu și mai mult decât de obicei. Prin urmare, visează mai mult decât înainte.
Visele frecvente în această perioadă s-au caracterizat prin teama de a fi infectat sau o nouă interdicție a contactului fizic. De fapt, visele noastre sunt adesea ecoul acestor experiențe sociale fără precedent. Dacă unele vise sau coșmaruri par ancorate în realitate, altele evocă un univers metaforic.
Izolarea este o experiență necunoscută și contrară evoluției naturale a speciei umane. Stimularea socială în vise poate juca apoi un rol crucial și îi poate ajuta pe indivizi să se adapteze la acest nou mod de viață în care sunt obligați să stea la distanță unul de celălalt.
Sursa: Slate
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook