Eficiența purificatorului de aer împotriva Covid-19. „Poate da o falsă senzație de siguranță”
Piața purificatoarelor de aer destinate îndepărtării anumitor particule suspendate în aer este în creștere. Sunt aceste dispozitive cu adevărat eficiente împotriva Covid-19?
Totul depinde de purificator. Unele vor reține numai particule mari, cum ar fi praful, părul, fumul și gazele datorită unui filtru de cărbune activ. Cele mai eficiente sunt cele echipate cu un filtru HEPA (High Efficiency Particulate Air), capabil să filtreze particule ultra-fine care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Fabricat din fibre de sticlă împletite, este utilizat în spitale, companii farmaceutice și laboratoare, printre altele.
În 2016, NASA a publicat un studiu asupra acestui tip de filtru care arată că are o capacitate de captare a particulelor de ordinul a 10 nanometri (0,1 micrometri), o dimensiune mai mică decât cea a SARS-CoV-2. Diametrul coronavirusurilor este cuprins între 60 și 140 nanometri, ceea ce reprezintă 0,6 până la 1,4 micrometri. Cu toate acestea, eficiența purificatoarelor în lupta împotriva Covid-19 nu este recunoscută oficial de comunitatea științifică.
Acest dispozitiv este util în laborator, dar eficiența lui în condiții reale rămâne de demonstrat, potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară, a Mediului și Sănătății în Muncă (ANSES) din Franța. „Datele științifice colectate și analizate nu permit demonstrarea eficacității în condiții reale de utilizare a dispozitivelor de purificare a aerului din interior”.
Agenția ajunge chiar să sublinieze că „utilizarea anumitor dispozitive de purificare (ozonare, plasmă, etc.) poate duce la o deteriorare a calității aerului, după o degradare incompletă a poluanților, ducând astfel la formarea de compuși care pot fi mai dăunători decât compușii prezenți inițial”.
Unii specialiști cred că folosirea unui purificator duce la o « falsă senzație de siguranță ». „Acesta poate reprezenta o măsură de precauție în plus, dar în niciun caz nu este o barieră împotriva Covid”, a spus el pentru France Bleu. Poate fi „o capcană dacă abandonăm normele de protecție, spunându-ne că suntem în siguranță pentru că avem un purificator de aer”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook