Covid-19| Doi pacienți europeni reinfectați. „Nu sunt vești bune”, spun virusologii
Un pacient olandez a fost testat pozitiv pentru Covid-19 pentru a doua oară, acesta fiind în vârstă și cu un sistem imunitar slăbit, potrivit televiziunii naționale olandeze NOS.
A doua persoană reinfectată este din Belgia și a dezvoltat o formă moderată a bolii în iunie, după ce a fost testată pozitiv pentru prima dată în martie.
„Nu sunt vești bune”, spun oamenii de știință, deși asemenea situații erau „de așteptat”.
Cazurile descoperite îngrijorează lumea medicală și vin la câteva zile după ce un alt pacient, din Hong Kong, a fost oficial confirmat ca reinfectat. Mai multe despre acest caz citești aici.
Virusologul Marion Koopmans, consilier al guvernului olandez, spune că, de regulă, sunt mai frecvente cazurile în care un pacient poartă virusul pentru mai mult timp, iar la un anumit interval revin simptomele.
„Nu mă sperie faptul că apar reinfectări. Important este dacă se întâmplă des.”, a adăugat ea, conform Sky News.
Situațiile reale de reinfectare (diferite ce cele în care virusul rămâne în organism mai mult timp), ca în cazul pacienților din Olanda, Belgia sau Hong Kong, necesită compararea genomurilor virusului din prima și a doua infectare, pentru a stabili dacă sunt tulpini diferite.
„Cred că vom întâlni cazuri similare în următoarea perioadă. Pot fi excepții, dar există. Nu sunt vești bune”, este de părere și virusologul Marc Van Rast, într-un interviu acordat postului belgian VRT.
El afirmă că anticorpii pe care pacientul din Belgia i-a dezvoltat după prima infectare nu au reușit să o împiedice pe cea de-a doua. Mulți pacienți se pot reinfecta după „șase sau șapte luni”, în opinia lui.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook