Germania| Autoritățile amenință că vor carantina copiii infectați în spitale, dacă părinții nu le asigură izolarea
Scrisori trimise de autoritatile sanitare din Karlsruhe și Offenbach către părinții copiilor care trebuiau să intre în carantină au indicat faptul că aceștia ar putea fi izolați în spitale sau centre de carantina dacă părinții nu le asigură izolarea.
Într-un videoclip postat pe 13 august pe contul de YouTube Georgia Info, care poate fi găsit și pe rețelele de socializare Facebook și Twitter, o femeie avertizează că, în Germania, „Covid-19 permite răpirea copiilor din familiile lor”. Femeia spune că se bazează pe un articol publicat pe 6 august de Die Welt. În videoclip spune că „există oferte de muncă pentru persoane care vor fi responsabile de îngrijirea copiilor care sunt plasați în carantină în centrele de izolare. Ca și cum părinții sau spitalele nu ar putea face față cazurilor, dacă s-a dovedit că au coronavirus.”.
Furia asociațiilor de părinți
În articolul său intitulat „Carantina coronavirus – autoritățile medicale amenință că vor izola „copiii în case”, cotidianul Die Welt vorbeste despre criticile din partea asociațiilor de părinți în urma unor scrisori trimise de autoritățile sanitare părinților copiilor care au fost în contact cu cazuri dovedite de Covid-19. Potrivit Die Welt, care citează și o anchetă a ziarului local Die Neue Westfälische, aceste scrisori indică faptul că „și în cazul unei simple suspiciuni de infectare cu coronavirus, copiii ar trebui să fie „izolați” în cadrul familiei. Dacă nu se conformează, biroul de sănătate publică a amenințat chiar că „va prelua copiii sub 11 ani”.
La originea acestei controverse se află un comunicat de presă, publicat pe 27 iulie de asociația de părinți Familien in der Krise (Familii în criză). În acest text, asociația „se opune în mod explicit practicii actuale a autorităților de sănătate de a ordona izolarea copiilor în cauză”. Familien in der Krise oferă dovada acestei practici, publicând o scrisoare de două pagini trimisă de autoritățile din Offenbach care reprezintă un „ordin de izolare internă”. O parte a scrisorii este adresată părinților copiilor care au fost în contact cu un purtător de virus pentru a le reaminti simptomele Covid-19 și pentru a le cere să țină un jurnal al evoluției simptomelor, să respecte regulile de igienă și să aibă grijă de propria lor stare de sănătate.
De asemenea, comunicatul conține și o cerință care a șocat mai multe asociații de părinți: „Copilul dvs. trebuie să evite orice contact cu alți membri ai familiei, asigurându-i separarea în timp și spațiu (fără mese comune, copilul ar trebui, de preferință, să fie singur într-o cameră, separat de ceilalți membri ai familiei). ” Scrisoarea afirmă că, în cazul încălcării acestei ordonanțe de izolare, „prin prezenta, reprezentanții legali sunt amenințați cu o amendă de 4.000 de euro” pe zi și până la doi ani de închisoare pentru infracțiuni repetate. În scrisoare se adaugă: „În plus, vă atragem atenția asupra faptului că, dacă este necesar, izolarea obligatorie poate fi făcută într-un spital”.
Pe 31 iulie, Asociația Federală pentru Protecția Copiilor a reacționat, spunând că „izolarea acestor copii de părinți și de frații și surorile lor este o formă de violență psihologică”. Președintele asociației, Heinz Hilgers, propune „rezolvarea acestei probleme prin includerea întregii familii sau cel puțin a unui părinte care are custodia, în măsurile de carantină”. Ziarul Die Neue Westfälische a dezvăluit că alte scrisori de acest fel au fost trimise de autoritățile din Karlsruhe, Offenbach și Ludwigslust-Parchim. Informațiile au fost preluate de mai multe ziare germane și internaționale.
„Soluții de comun acord” pentru a preveni transmiterea
În urma mediatizării acestor scrisori, autoritățile din Karlsruhe și Offenbach au reacționat prin comunicate de presă, în care confirmă trimiterea acestor scrisori în urma unor cazuri de infectare în luna iulie, într-o creșă din Dreieich și într-o școală din Bruchsal, dar spune ca au fost „neînțelegeri” din partea asociațiilor de părinți. Ei justifică măsurile de izolare enumerate în acest ordin prin faptul că legea privind protecția împotriva infectării se aplică tuturor. În acelasi timp autoritatile din Offenbach au explicat ca măsurile trebuie să fie „adaptate la realitatea din viața celor afectați ”. Autoritățile din Karlsruhe indică faptul că familiile în cauză sunt contactate telefonic, astfel încât „soluțiile de comun acord [sunt] discutate pentru a găsi modalități de a ține cont atât de protecția împotriva transmiterii, cât și de alte nevoi (copii mici, părinți de îngrijit etc.)”.
În ceea ce privește măsurile de constrângere (amenda și separarea de părinți) denunțate de asociații, autoritatile din Offenbach explică: „o posibilă amendă, care este cel mai ușor mijloc de constrângere, trebuie mai întâi să fie precizată ca o eventuală consecință juridică, astfel încât să poată fi stabilită dacă este necesar. Prin urmare, paragraful despre amenzi din aceste scrisori este uzual și necesar din punct de vedere legal.”.
Formulare ambiguă
În ceea ce privește separarea copilului de parinți, prezentată pe rețelele de socializare ca o formă de răpire din partea statului, autoritățile din Karlsruhe oferă detalii suplimentare. Ei au explicat mai întâi că o astfel de măsură poate fi decisă doar de către un judecător, dar insistă că „o separare a copilului de părinții săi nu este nici măcar luată în considerare aici!”. Dacă ar fi necesar ca un copil să fie obligatoriu izolat pentru a-i proteja pe ceilalți, el ar fi carantinat cu unul sau ambii părinți. Această măsură ar fi ultima soluție, dacă părinții nu s-ar asigura, prin comportamentul lor, că persoanele din afara casei nu pot fi infectate de copil.”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook