Spania, în fața celui mai grav focar din Europa. Contaminări zilnice cât Franța, Germania, Italia și Marea Britanie la un loc
Din cauza revenirii virusului, unele țări își sfătuiesc cetățenii să nu meargă în Spania. Printre posibilele explicații pentru aceasta situație: tinerii nu respectă purtarea măștii în timpul petrecerilor.
Cifrele sunt clare: în ultima săptămână, Spania a înregistrat zilnic aproape 5.000 de cazuri noi de Covid-19, mai mult decât totalul contaminărilor zilnice în Franța, Germania, Marea Britanie și Italia. În raport cu populația, reprezintă 108 cazuri la 100.000 de locuitori: de aproape 4 ori mai mult decât în Franța (28 cazuri la 100.000) sau de 13 de ori mai mult decât în Italia (8 cazuri la 100.000).
Această realitate tristă determină alte țări să-și sfătuiască cetățenii să nu călătorească în Spania sau în cele mai afectate regiuni spaniole. Câteva capitale europene (inclusiv Amsterdam, Londra sau Roma) impun măsuri de carantină sau teste obligatorii la întoarcerea din vacanță… ceea ce dă lovitura de grație economiei, deja cea mai afectată de pe continent de repercusiunile pandemiei. În al doilea trimestru, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 18,5%, o magnitudine care nu a mai fost observată de la războiul civil. În iunie, numărul turiștilor a fost de doar 2% față de anul trecut.
Paradoxul spaniol
Curba de infectare, mai mare decât oriunde în Europa, continuă să progreseze, în ciuda măsurilor stricte luate de guvernul spaniol. De la începutul ieșirii din izolare la sfârșitul lunii iunie, masca este obligatorie în locuri acoperite și în stradă, atunci când nu este posibilă respectarea unei distanțe de 1,50 metri. Din iulie, a fost chiar impusa peste tot, inclusiv atunci când distanța poate fi menținută.
Specialiștii se luptă să prezinte o explicație pentru paradoxul spaniol. Principalii experți ai jurnalului medical The Lancet au cerut o evaluare externă a situației. Rafael Bengoa, medic, fostul ministru regional pentru sănătate din Țara Bascilor, înalt funcționar la OMS timp de 15 ani și acum director al Institutului de Sănătate și Strategie (SI-Health), este unul semnatari.
„Nu avem o explicație clară, dar avem mai multe elemente care sunt mai mult decât teorii, a spus el pentru L’Express. La începutul ieșirii din izolare, disciplina nu a fost cea pe care o observăm astăzi. În plus, purtarea măștii, care este bine respectată în timpul zilei, este mai puțin noaptea, mai ales în rândul celor tineri. Trebuie să adăugăm, în special în Catalonia și Aragon, sosirea lucrătorilor sezonieri în agricultură, care trăiesc în condiții foarte precare. Acest lucru este suficient pentru ca acest virus să provoace focare de infecție și apoi transmitere comunitară, care este mult mai dificil de controlat.”.
Autoritățile din domeniul sănătății sunt acuzate
Dincolo de comportamentul individual, reacția autorităților din domeniul sănătății este controversată în Spania. Țara este foarte descentralizată, iar guvernul a preluat responsabilitățile de sănătate din regiuni la momentul stării de urgență, de la jumătatea lunii martie până la sfârșitul lunii iunie și a impus restricții foarte stricte și uniforme pe tot teritoriul. Atunci când și-au recuperat dreptul de gestiune, cele 17 comunități autonome s-au angajat să își consolideze capacitățile medicale, dar și cele pentru depistarea și urmărirea contactelor persoanelor infectate.
Conform recomandărilor organizațiilor internaționale, este nevoie de 1000 de specialiști care să acopere populația regiunii Madrid, de exemplu, una dintre cele mai afectate de coronavirus. Două luni mai târziu, comunitatea autonomă a capitalei se luptă să prezinte 400 de persoane capabile să găsească contactele bolnavilor. În fața dezastrului, acum se pregătește să încredințeze această sarcină unei companii private.
Mai mult de jumătate din cazurile depistate sunt asimptomatice
Autoritățile naționale subliniază că, spre deosebire de situația din primăvară, testele depistează acum 50 până la 60% dintre persoanele asimptomatice. Fluxul de contaminare este mai bine monitorizat și o proporție mult mai mică dintre pacienți necesită spitalizare. În timp ce, la apogeul crizei, se înregistrau 950 de persoane decedate, doar o medie de 253 este raportată de la sfârșitul stării de urgență.
„Întrebarea este ce se va întâmpla în septembrie, octombrie, pentru a înfrunta începutul noului an școlar și gripa comună. Problema apare în toată Europa, unde epidemia este în creștere, dar este mai gravă în Spania „, concluzionează Rafael Bengola, care nu ascunde o anumită îngrijorare.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook