Wuhan renunță la mască, în timp ce tot mai multe orașe din Europa o impun până și în aer liber
Wuhan a fost primul oraș din lume care a intrat în izolare după izbucnirea epidemiei. Dar șase luni mai târziu, locuitorii din regiune savurează reîntoarcerea la viața normală, până în punctul în care mulți nu mai ezită să-si scoată măștile.
Tineri care dansează la o petrecere tehno, tarabe aglomerate și blocaje în trafic: peisajul din Wuhan nu are nicio legătură cu atmosfera orașului fantomă din 23 ianuarie.
Metropola de 11 milioane de locuitori a trecut printr-un blocaj dur timp de 76 de zile, ridicat în sfârșit la începutul lunii aprilie. Dar, odată cu cvasi-dispariția bolii în China, mulțimea este din nou pe străzi.
Turiștii se întorc
În timp ce masca este obligatorie în orașe precum Berlin sau Paris, în Wuhan, masca, simbolul pandemiei, dar și costumele de protectie și vizierele, au făcut loc umbrelelor și ochelarilor de soare. Temperaturile au atins 34 de grade în ultimele zile.
Dar revenirea la normal nu este completă, iar activitatea economică rămâne în recuperare. „În prima jumătate a anului, am reactivat doar câteva proiecte planificate înainte de epidemie”, a declarat pentru AFP Hu Zeyu, dezvoltator imobiliar. „Volumul afacerilor a fost mult redus”.
Aceeași poveste si pentru Yang Liankang, proprietarul unui stand alimentar. Vânzările zilnice au crescut de la aproximativ 300 de yuani luna trecută la peste 1.000 de yuani astăzi. „Dar nu este la fel de bine cum mi-am imaginat”, remarcă el.
Piața este încă închisă
Printre primele persoane infectate în Wuhan se numără multe care au lucrat la piața de produse alimentare din Huanan, care a fost închisă de autorități la începutul lunii ianuarie. Abandonată în spatele barierelor albastre, piața nu s-a redeschis încă. Unii vânzători și-au mutat standurile mai departe.
La Muzeul Revoluției, o expoziție despre Covid-19 prezintă obiecte care ar trebui să ilustreze lupta împotriva epidemiei. Vizitatorii pot vedea costume de protectie complete cu autografele medicilor care le-au utilizat în timpul crizei.
Mulți oameni din Wuhan spun acum că vor să profite la maxim de moment. „Acum, mă bucur de fiecare zi ca fiind ultima”, spune un locuitor pe nume Hu Fenglian. „Nu vreau să-mi fac prea multe griji.”
Sursa: Tribune de Geneve
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook