Adevărul despre măștile de protecție: 7 lămuriri din partea unui medic igienist
„Superfluu”, „ineficientă” sau chiar „periculoasă”. Criticile legate de purtarea măștii sunt în plină expansiune, în special pe Facebook și Twitter. Unii utilizatori, care au uneori zeci de mii de urmăritori, protestează împotriva utilizării acestui accesoriu de protecție deși utilizarea ei e încurajată cu tărie de profesioniștii din domeniul sănătății pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului.
Medic igienist de la Spitalului Universitar din Bordeaux, Pierre Parneix, ajută la demontarea sau confirmarea unor aspecte care au fost vehiculate în legătură cu măștile de protecție.
1 – Purtarea unei măști înseamnă să riscăm intoxicații cu dioxid de carbon
Unii critici ai utilizării măștii invocă acest pericol. În special un risc de hipoxie în caz de utilizare prelungită, adică lipsa oxigenului. Potrivit acestora, acest lucru ar provoca intoxicații cu dioxid de carbon.
FALS, răspunde Pierre Parneix. „Un studiu recent a fost realizat în cazul măștilor FFP2. Oameni care purtau măști au făcut exerciții fizice de o intensitate moderată, pe o durată de timp de peste o oră. Cercetătorii au măsurat nivelurile de oxigen și de CO2 în sânge și nu a existat nicio schimbare”, a spus el.
Pe Twitter, o postare pe acest subiect a devenit virală. Postarea lui @DrZeroCraic care dorește să demonstreze că purtarea măștii nu a avut efect asupra nivelului de oxigen a strâns peste 500.000 de vizualizări în trei zile. În acest videoclip, medicul din Dublin își suprapune succesiv 6 măști chirurgicale pe fața… fără ca saturația de oxigen să se schimbe.
La saturation en oxygène du @DrZeroCraic ne bouge pas 99%), masque après masque (il en met 6) pic.twitter.com/ac7pJoWEyt
— Le Doc (@Le___Doc) July 18, 2020
2 – Purtarea unei măști protejează suficient pentru a evita distanțarea fizică
ADEVĂRAT, dar cu mai multe condiții. „Dacă două persoane apropiate fizic poartă o mască, riscul de contaminare este într-adevăr extrem de scăzut”, afirmă medicul. De asemenea, este necesar ca toată lumea să poarte corect masca, adică să acopere atât nasul cât și gura.
Însă Pierre Parneix specifică: „Nu trebuie să ne obișnuim să nu păstrăm distanța. Desigur, în spații închise, cum ar fi în supermarket, vor exista momente în care nu va fi posibil să păstrăm distanța, de aici și faptul că trebuie să purtăm o mască. Dar dacă uităm de distanțele de siguranță în aer liber, unde masca nu este purtată, acest lucru va crea obiceiuri proaste în viața de zi cu zi, ceea ce va ajunge să creeze un risc.”.
3 – Măștile sunt inutile deoarece virusul este mai mic decât ochiurile materialului
FALS – În acest caz, nu dimensiunea virusului este cea care contează, importantă e cea a particulelor; virusul în sine nu poate trece. „Desigur, virusul este foarte mic, dar nu se plimbă de unul singur!”,spune medicul.
Virusul este transportat de particule mai mici sau mai mari. Particulele emise prin tuse sau vorbire au dimensiuni mari: „Aceste particule mai mari de 5 microni vor fi oprite complet de ochiurile măștii, testate pentru a forma o barieră pentru particule de 3 microni”, indică Pierre Parneix. „De asemenea, emitem uneori particule mici, de un micron sau mai puțin, care vor fi parțial oprite de măști, pentru că se pot lipi de fibrele acesteia.”.
4 – Purtarea unei măști nu este necesară în toate circumstanțele
ADEVĂRAT – De exemplu, atunci când faci sport. „Evident, e mai dificil să respiri atunci când alergi cu o mască, deoarece aceasta împiedică trecerea aerului pe care îl inspirăm. Atunci când faci efort ai nevoie de mai mult aer, mai ales dacă ești un sportiv ocazional”, spune medicul. Organizația Mondială a Sănătății face aceeași recomandare, subliniind că transpirația poate determina masca să se umezească mai rapid, făcând respirația greoaie și favorizând multiplicarea microorganismelor.
„Dincolo de inconveniente, nu are rost să purtați o mască în timp ce faceți jogging”, adaugă Pierre Parneix. „E suficient să nu tușești spre ceilalți și să menții distanța.”.
5 – Măștile chirurgicale nu împiedică contaminarea celorlalți
FALS – Este cea mai eficienta bariera împotriva virusului găsita până acum. „Aceasta este ideea principală pentru a justifica purtarea măștii. Când o pun, dacă sunt contaminat, masca va opri emisia sau, în orice caz, o va limita foarte mult. Deci este o realitate: dacă eu port mască, îi protejez pe ceilalți.”.
Invers, dacă o port și interacționez cu o altă persoană care poartă virusul, sunt mai protejat. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în iunie în revista științifică The Lancet. O echipă de cercetători canadieni condusă de OMS a concluzionat că purtarea unei măști reduce probabilitatea de a fi contaminat cu 85% în cazul unei întâlniri cu o persoană infectată.
6 – Congelarea măștii pentru a o face mai eficientă
FALS – O astfel de idee este de două ori dăunătoare. Pe de o parte, congelarea unei măști care este deja folosită nu ucide virusul. „Congelarea microorganismelor înseamnă a le pune în hibernare. De îndată ce sunt dezghețate, își recapătă capacitatea de a fi virulente”, indică igienistul.
Pe de altă parte, congelarea unei măști pentru scurt timp „va deteriora atât fibrele, cât și părțile elastice”.
7 – După 10 spălări trebuie să aruncați masca de pânza
Parțial ADEVĂRAT / Parțial FALS – Totul depinde de mască și de starea ei, deoarece nu toate sunt la fel. În primul rând, sunt cele cumpărate din magazine. „Dacă sunt etichetate conform standardelor Afnor, înseamnă că au fost testate. Aceste măști pot suferi cel puțin 10, 20, 30 de spălări și călcări.”.
Dar, dacă masca este făcută în casă, Pierre Parneix recomandă să ne bazăm pe criterii mai pragmatice și de bun simț: „Trebuie să ne asigurăm că materialul textil nu și-a modificat forma, că elasticele sunt suficient de eficiente pentru a acoperi bine fața. În general, rezistă minim 10 spălări, dar starea măștii va determina dacă o aruncați sau nu „. Medicul spitalului universitar din Bordeaux spune că maximul este de 30 de spălări.
Agențiile regionale de sănătate recomandă spălarea măștilor timp de cel puțin 30 de minute la 60 de grade sau mai mult.
Sursa: France Inter
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook