Coronavirus și sănătatea mintală a copiilor: „Primim o mulțime de copii și tineri cu gânduri suicidare semnificative”
Psihiatrul Benjamin Landman, șeful clinicii de la Spitalul Robert-Debré din Paris (AP-HP), este îngrijorat din cauza consecințelor crizei coronavirusului asupra sănătății mintale a copiilor. El descrie simptomele pe care unii le pot resimți: dificultăți de adormire, teamă de abandon, iritabilitate, cauzate de schimbarea bruscă a situațiilor, de la izolare până la reluarea școlii.
Interviu acordat pentru Le Journal du Dimanche
Ați remarcat un impact al crizei coronavirusului asupra sănătății mintale a copiilor?
Dificultatea acestei crize este că nu există o stare de echilibru. Tonul se schimbă de fiecare dată când trecem de la o situație la alta: izolare, ieșire din izolare, revenire… În clinica noastră am experimentat mai multe faze. La început, familiile nu și-au mai adus copiii la consult de frica virusului. Apoi, când izolarea a fost ridicată, dar nu toate școlile au fost redeschise, a existat o creștere a urgențelor psihiatrice ale copiilor, foarte des pentru tulburări de adaptare.
O nouă rutină s-a format odată cu izolarea
Cum se traduce asta?
Printr-o gamă largă de expresii de anxietate. La copiii cei mai mici: regresie în achiziții, incontinentă, dificultăți de adormire, teamă de abandon. La copiii mai mari: stres, probleme de comportament, agitație, iritabilitate, închidere puternică în sine, teama de a nu se mai întoarce la școală. Se poate merge până la gânduri sinucigașe. Pentru acești copii și adolescenți, o nouă rutină se instalase acasă, odată cu izolarea. Apoi există temerile de a fi expuși la virus sau de a-i infecta pe cei apropiați, incertitudini cu privire la modul de reluare a școlii, dar și despre planurile de vacanță.
Care este situația actuală la spitalul dumneavoastră?
În ultimele două săptămâni am observat un aflux de situații grave. Primim o mulțime de copii și adolescenți care prezintă idei suicidare semnificative sau chiar acționează. Întreagul aparat medico-social care, de obicei, făcea posibilă gestionarea dificultăților lor sociale și psihologice nu mai există. Începând cu școala, care joacă un rol de moderație, protecție și ajutor în gestionarea emoțiilor. Multe spitale și-au reluat activitățile dar capacitățile de primire sunt deja saturate, începând cu serviciul nostru. Pacienții sunt trimisi la serviciile de pediatrie convenționale din lipsa paturilor disponibile.
Care este profilul acestor tineri?
Unii nu au avut niciodată dificultăți speciale și prezintă acum tulburări mintale acute, legate de criza de sănătate. La alți pacienți, care aveau deja probleme, acestea s-au accentuat. Nu există nicio regulă. Pentru tinerii cu o tulburare de adaptare, starea lor se îmbunătățește, în general, fără îngrijiri specializate. Alții vor fi marcați permanent, în special cei care au pierdut persoanele dragi.
Copiii au fost uitați din cauza epidemiei?
În orice caz, criza Covid a arătat cât de multă lipsă de sprijin au avut copiii. În general, orice schimbare în comportamentul copilului – retragerea în sine, pierderea poftei de mâncare – trebuia să justifice o consultație. Ei au o poziție complexă. În primul rând, se suspectează pe ei insisi că ar fi un vector al bolii pentru adulți, apoi au fost trimiși brusc înapoi la școală, spunându-li-se că sunt în siguranță. Nu mai vorbim că părinții lor pot fi afectați și ei de tulburări de adaptare. Au trebuit să se reorganizeze, între munca de acasă și sprijinul educațional, apoi reluarea activității lor, uneori cu copii care prezintă dificultăți emoționale.
Ce s-a întâmplat cu părinții lor, mai exact?
Observăm o mare epuizare, un sentiment de singurătate, de a fi copleșiți în fața acestor probleme. Manifestări de anxietate, chiar trecerea la depresie, sentimente de tristețe, oboseală, probleme de concentrare. Este un cerc vicios, deoarece le afectează capacitatea de a-și gestiona copiii și emoțiile.
Nu este clar în ce măsură criza economică va avea consecințe psihologice și psihiatrice
De aici ideea de a le oferi sprijin online în timpul izolării?
Am dorit să oferim instrumente părinților pacienților noștri care suferă de tulburarea deficitului de atenție cu sau fără hiperactivitate sau tulburări ale spectrului de autism, pentru că știam că aceștia vor întâmpina dificultăți particulare fiind izolați în spații închise, fără resurse externe. Ideea a fost, de asemenea, de a ajuta publicul larg să gestioneze dificultățile psihologice de bază care pot apărea la tinerii fără antecedente psihiatrice.
Întregul serviciu s-a mobilizat – asistente, kinetoterapeuți, educatori, asistenți sociali, psihologi, psihiatri – pentru a oferi sfaturi pe internet. Reluarea școlii pentru cei mai mici; modul de identificare a tulburărilor de adaptare; modul de gestionare a problemelor de comportament la domiciliu; sau problema accesului pe ecrane: am avut aproape 600.000 de vizite în trei luni pe acest site.
Ar trebui să ne temem de un „al doilea val” psihiatric?
Ne temem de impactul din lunile următoare asupra anumitor copii, care nu au fost îngrijiți din cauza inegalităților sociale. Nu este clar în ce măsură criza economică va avea consecințe psihologice și psihiatrice, însă factorii determinanți socio-economici sunt foarte importanți în sănătatea mintală. Mulți copii se îngrijorează cu privire la locul de munca al părinților, de echilibrul familiei lor. În psihiatrie, vom vedea întreaga sa amploare în lunile următoare.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook