Apa cu sare poate ajuta la tratarea COVID-19, spun cercetătorii scoțieni
Un remediu băbesc pentru a trata Covid-19? Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh (Scoția), gargara cu apă sărată ar reduce riscul dezvoltării unei forme grave de infecție SARS-CoV-2.
Cercetătorii s-au bazat pe rezultatele unui studiu despre gargară realizat anul trecut, intitulat ELVIS (Edinburgh and Lothians Viral Intervention Study), în care participanții au trebuit să-și clătească gâtul cu soluție salină.
La sfârșitul acestui experiment, echipa de oameni de știință a descoperit că pacientii au avut o tuse mai puțin severă, răceli care au durat în medie cu două zile mai puțin și că au avut mai puțină nevoie de medicamente, relatează site-ul Medisite.
Studiul a dezvăluit și că remediul a redus riscul de transmitere a virusului care cauzează răceala. Ținând cont de aceste rezultate, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au ajuns la concluzia că apa sărată ar putea avea și un efect asupra noului coronavirus, responsabil pentru boala COVID-19.
Soluția salină ar putea stimula „mecanismele imunitare înnăscute” din interiorul celulelor tractului respirator, explică oamenii de știință, reamintind că organismul uman își produce singur, prin oxidarea sării, acid hipocloros, un oxidant foarte eficient împotriva virusurilor și bacteriilor.
„Vom testa acum gargara cu apă sărată pe persoane suspecte sau confirmate și sperăm că aceasta se va dovedi o măsură utilă pentru a reduce impactul și răspândirea infecției”, spune profesorul Aziz Sheikh, director al Institutului Usher de la Universitatea din Edinburgh.
Delighted to launch our @ELVISCOVID19 #study. Rinsing the nose and gargling salt water may help to reduce the early symptoms and progression of #COVID19. We are looking for adults across Scotland with COVID 19 symptoms to take part. Visit https://t.co/74DbFHRkcK to find out more! pic.twitter.com/ZIOZrirN77
— ELVIS COVID-19 Study (@ELVISCOVID19) June 26, 2020
Noul studiu va fi realizat pe scoțieni care au prezentat semne ale bolii în ultimele 48 de ore sau care au fost recent testați pozitiv. Timp de cincisprezece zile, fiecare participant va trebui să-și înregistreze simptomele într-un jurnal și să comunice datele oamenilor de știință.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook