În căutarea diversității printre spioni. CIA e prea albă
Cea mai cunoscută agenție de spionaj din lume vrea diversitate printre trupele sale. Candidatul ideal: tânăr, discret pe rețelele sociale și facand parte dintr-o minoritate.
„Majoritatea oamenilor nu vor știi niciodată cu ce vă ocupați”, spune un instructor al agenției unei clase de noi recruți. „Cea mai mare recompensă a ta este să știi că eforturile tale vor ajuta la siguranța tuturor americanilor. Națiunea se bazează pe tine pentru a afla adevărul.”
Așa sună un anunț de recrutare lansat de discreta CIA și distribuit, în premieră, pe internet. Clipul se cheamă „Descoperă CIA: țara ta se bazeaza pe tine.”
Agenția nu a avut niciodată probleme în recrutarea de noi spioni, ea primește o mulțime de cereri în fiecare an. Dar se confruntă cu alte tipuri de probleme. În primul rând, pe măsură ce inamicii se concentrează din ce în ce mai mult asupra atacurilor informatice, agenția „vâneaza” pe același teren ca și sectorul de înaltă tehnologie pentru a angaja ingineri și specialiști în securitatea computerelor.
Apoi, CIA, care în mod tradițional recrutează în universități de prestigiu precum Yale, suferă de o lipsă de diversitate în rândul angajaților. Potrivit unui raport din 2015, „conducerea agenției a devenit mai puțin diversă în ultimii douăzeci de ani”. Mai direct: e prea alba. Acesta este probabil motivul pentru care clipul de publicitate conține actori din minorități, asiatici, indieni, de culoare, inclusiv pe cineva care seamănă surprinzător cu președintele Obama, inclusiv vocea, ceea ce probabil nu este o coincidență.
Utilizarea constantă a rețelelor sociale de către generațiile tinere complică recrutarea. Cum să protejezi acoperirea unui spion care a distribuit detalii intime pe Facebook încă de la grădiniță? Cum să-l trimiti clandestin în altă țară când a postat imagini cu el din fiecare unghi pe contul de Instagram? „Din punctul de vedere al unui agent care încearcă să-si creeze și să-și păstreze o acoperire – elementul de bază al spionajului – acest lucru poate fi o adevărată dificultate”, a spus în urmă cu câțiva ani David Cohen, director adjunct al agenției. Acesta din urmă a trebuit să respingă mai mulți candidați cu CV-ul promițător pentru că s-au lăudat pe rețelele de socializare că au fost recrutați ca spioni.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook