DIDIER RAOULT: „Daca m-ar fi ascultat, Franța ar fi avut de două ori mai puțini morți”
„De la început am spus, îmi este frică de frică”. Într-un interviu acordat cotidianului La Provence, Didier Raoult revine la gestionarea crizei de coronavirus din Franța. Pentru profesorul din Marsilia, epidemia a fost gestionată prin „frică” mai mult decât prin „gestiune medicală greșită”.
„Printre acești morți, mai mult de jumătate au fost, nu din cauza gestiunii medicale greșite si nici a Covidului, ci a haosului care a existat în sănătate, pentru că, în practică, nu am tratat oamenii”, spune Didier Raoult.
„De două ori mai puțini morți”
Profesorul din Marsilia continuă să explice că autoritățile din domeniul sănătății nu erau pregătite pentru sosirea unei astfel de epidemii. „Temându-ne de riscuri, nu le mai putem gestiona”, crede el, si provocăm „un exces de mortalitate”.
„Dacă nu ne-ar fi fost teamă, am fi avut doar jumătate din numărul de morți pe care îi avem acum, dacă m-ar fi ascultat, am fi avut jumătate din numărul de morți” spune Didier Raoult, care crede că discursul său „nu a fost ascultat” și reamintind că rata mortalității a fost „de patru ori mai mare la Paris decât în orasul său, Marsilia”.
Această pregătire slabă este, de asemenea, legată, potrivit lui Didier Raoult, de absența unui „program real, concentrat pe viitorul cercetării spitalicești și medicale”.
„Domeniu suveran, administrat de stat”
Didier Raoult relansează dezbaterea privind cercetările din Franța și retragerea statului din acest domeniu. Medicul susține că a economisit pentru bugetul de stat, de la care nu a „văzut niciun ban”. „În practică, cercetarea medicală este plătită de industria farmaceutică”, a spus profesorul.
„Domeniul bolilor infecțioase ar trebui să fie unul suveran, insistă Didier Raoult. Acesta ține de apărarea națională.”. El solicită crearea „a șapte sectiuni de boli infecțioase în Franța”
Didier Raoult atacă și Consiliul științific care, potrivit lui, nu a luat alegerile corecte în gestionarea acestei crize. „Dacă ar fi fost un consiliu științific competent, ar fi făcut sondaje în patru sau cinci locuri pentru a măsura cinetica epidemiei. Am fi avut cifre și nu fantezii”, explicând că el a fost unul dintre primii care au definit, datorită proiecțiilor, că epidemia ar fi sub formă de „clopot”.
„Au făcut contrariul”
Gestionarea crizei a fost, potrivit lui, parazitată de oamenii care au lucrat pentru Remdesivir, un antiviral considerat ca tratament pentru Covid-19. „Toți erau pentru Remdesivir”, a protestat el. Nu am văzut niciodată așa ceva. Puterea Gilead! ” Didier Raoult reacționează, de asemenea, la controversa din jurul studiului despre hidroxiclorochina publicat în The Lancet. Articolul a dus la interzicerea utilizării medicamentului împotriva Covid-19.
„Cea mai mare vină a guvernului nu o reprezintă deciziile cu privire la clorochină. Au fost implicati într-o poveste din care nu mai puteau ieși, erau în degringoladă, au avut o reacție excesivă. Pe de altă parte, au făcut exact contrariul a ceea ce ar fi trebuit să facă în tratamentul bolilor infecțioase”, conchide Didier Raoult.
Profesorul din Marsilia va fi audiat miercuri, 24 iunie, de comisia parlamentară cu privire la gestionarea crizei coronavirusului.
Sursa: BFMTV
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook