Black Lives Matter: Piramidele, noua țintă a activiștilor anti-rasism?
Piramidele egiptene, următoarele obiective ale mișcării Black Lives Matter? Mulți internauți sunt de această părere pe rețeaua de socializare Twitter. „Acum o să dărâmăm piramidele construite de sclavi?”, se indignează un utilizator în timp ce un alt tweet cere „Să demolăm piramidele #BlackLivesMatterUK”.
Printre aceste numeroase tweet-uri publicate sub hashtag-ul #pyramids, este dificil să-i distingem pe cei care apelează efectiv la distrugerea piramidelor… sau pe cei care, din contră, ironizeaza într-un mod sarcastic darmârea statuilor colonialiste .
Piramidele, amenințate?
În Statele Unite și Marea Britanie, mai multe monumente considerate rasiste au fost demolate sau vandalizate. Altele sunt pe banca acuzaților în timp ce mulți manifestanți și oficiali cer retragerea lor din cauza simbolismului lor rasist și colonialist.
Pe Twitter unii internauți au început, așadar, să se îngrijoreze că această practică ar putea fi aplicată piramidelor egiptene. „Când va demola stânga Colosseumul, Acropole sau piramidele din Egipt? Aceste monumente au fost construite cu ajutorul sclavilor. […] Este mai ușor să distrugi totul, nu-i așa?”.
„Așadar, continuând #protestele de astăzi ar trebui să distrugem #piramidele și #colosseumul? Trebuie să învățăm din # istorie să nu o distrugem și să ne prefacem că nu s-a întâmplat.”
Sclavi sau muncitori plătiti? „Piramidele din Giza au fost construite de muncitori profesioniști care au fost plătiți, acum 4.650 de ani”, a spus Sarah Parcak, profesor la Universitatea Alabama din Birmingham și egiptolog, într-o serie de tweet-uri. Pentru a dovedi acest lucru, avem texte, dovezi arheologice și sute de articole și cărți revizuite de oamenii de știință.
Potrivit acesteia, constructorii piramidelor sunt astfel „o combinație de manageri, arhitecți, meșteri, bucătari, brutari și muncitori”. Muncă periculoasă, dificilă din cauza vremii călduroase și care a cauzat probabil multe victime… dar era muncă plătită.
Intervievat de site-ul de știri Al-Monitor, antropologul american Katie A. Paul a făcut o distincție între dărâmarea statuilor confederației și apelul la distrugerea piramidelor. „Statuile sunt sacrificate sau vandalizate astăzi, deoarece reprezintă figurile care au comis cel mai rău tip de opresiune. Piramidele nu au fost construite pentru idolatrizarea sclaviei sau a genocidului și nu servesc ca monumente pentru a încununa o eră a opresiunii „, explică ea.
Câțiva internauți s-au ridicat împotriva hashtag-ului #pyramids, susținând că este de fapt o încercare necinstită de a discredita mișcarea Black Lives Matter, care atacă rasismul și violența poliției împotriva cetățenilor de culoare.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook