Cercetător italian: Coronavirusul și-a pierdut puterea. „De la tigru agresiv, la pisică sălbatică”
Coronavirusul slăbește, ar putea să dispară de la sine, fără un vaccin, iar pacienții supraviețuiesc acum infecțiilor care i-ar fi ucis la începutul pandemiei, susține expertul italian Matteo Bassetti. El a afirmat că virusul devine tot mai slab.
Dar alți oameni de știință, care l-au mai contrazis și în trecut, au spus că nu există dovezi care să susțină această afirmație.
Coronavirusul, cândva un „tigru agresiv”, a slăbit și pare mai mult ca „o pisică sălbatică”, potrivit renumitului medic italian.
Profesorul Matteo Bassetti a spus că este convins că virusul „își pierde puterea” și că pacienții supraviețuiesc acum infecțiilor care i-ar fi ucis în trecut.
Și dacă teoria este adevărată, Covid-19 ar putea chiar să dispară fără un vaccin, a afirmat el.
A spus în repetate rânduri, în ultimele luni, că pacienții cu Covid-19 par să reziste mult mai bine decât la începutul epidemiei din Italia.
Profesorul Bassetti sugerează că acest lucru s-ar putea datora unei mutații genetice a virusului, ceea ce îl face mai puțin letal, metodelor de tratament mai eficiente sau faptului că oamenii nu mai sunt infectați cu doze atât de mari din cauza distanțării sociale.
Dar alți oameni de știință au răspuns spunând că nu există dovezi științifice că virusul s-a schimbat.
Profesorul Matteo Bassetti, șeful secției de boli infecțioase din cadrul Spitalului General San Martino, Genova, Italia, a declarat că virusul s-a modificat față de perioada martie-aprilie.
„A fost ca un tigru agresiv în martie și aprilie, dar acum este ca o pisică sălbatică. Chiar și pacienții vârstnici, de 80-90 de ani, respiră fără ajutor. Aceiași pacienți ar fi murit mai demult în două sau trei zile.”, spune medicul italian
Italia este una dintre cele mai afectate țări din lume în primele etape ale pandemiei, cu peste 238.000 de cazuri și 34.000 de victime.
Bassetti sugerează că unul dintre motivele pentru care virusul ar putea provoca o formă mai puțin gravă a bolii este o mutație genetică care l-a făcut mai puțin dăunător pentru plămâni.
„Impresia clinică pe care o am este că virusul nu mai este atât de sever. În martie și începutul lunii aprilie, comportamentul a fost complet diferit. Oamenii au venit la urgențe cu o boală foarte greu de gestionat și aveau nevoie de oxigen și ventilație, unii dezvoltau pneumonie. Acum, în ultimele patru săptămâni, imaginea s-a schimbat complet. Poate există o încărcătură virală mai mică în căile respiratorii, posibil din cauza unei mutații genetice a virusului care nu a fost încă demonstrată științific.”.
Medicul a făcut declarații similare în trecut, dar și-a atras critici pentru că a fost excesiv de optimist.
Dr. Gideon Meyerowitz-Katz de la Universitatea din Wollongong, Australia, a declarat pentru MailOnline că ideea conform căreia virusul ar putea dispărea „e discutabilă”.
La începutul lunii iunie, ca răspuns la declarația profesorului Bassetti, dr. Angela Rasmussen de la Universitatea Columbia a scris pe Tweeter: „Nu există nicio dovadă că virusul își pierde puterea, nicăieri în lume”.
Dr. Seema Yasmin, epidemiolog la Universitatea Stanford, a spus că ideea este nulă.
Dr. Oscar MacLean de la Universitatea din Glasgow a adăugat: „Aceste afirmații nu sunt susținute de nicio dovadă din literatura științifică și par, de asemenea, eronate din motive ce țin de genetică. „Este periculos să faci aceste afirmații pe baza unor dovezi anecdotice. Fără dovezi semnificative, nimeni nu ar trebui să minimizeze inutil pericolul prezentat de acest virus extrem de agresiv și să riște dezinformarea întregii societăți.”
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook