Reapariția cazurilor din Asia și Orientul Mijlociu nu ar trebui să provoace îngrijorare
Noile măsuri de izolare în China și India accentuează temerile pentru revenirea epidemiei. Specialiștii spun însă că este un „efect de lupă” datorat înmulțirii testelor.
În timp ce pandemia de coronavirus continuă să scadă în Europa, reapariția cazurilor izolate din anumite regiuni ridică întrebări. „Au apărut mai multe cazuri în China, Iran, Arabia Saudită și Djibouti. În Orientul Mijlociu, observam mici valuri, explică Antoine Flahault, profesor de sănătate publică la Universitatea din Geneva.
Autorități extrem de vigilente
Boala a ucis mai mult de 430.000 de oameni, iar spectrul unui al doilea val revine în atenția statelor și autorităților de sănătate. Autoritățile nu mai ezită să ia măsuri promte de izolare, cum e cazul Beijingului, unde oficialii consideră că situația este „extrem de gravă”, după descoperirea a o sută de cazuri noi de Covid-19 începând cu săptămâna trecută. Au reacționat ferm. Zeci de mii de teste au fost realizate, iar locuitorii din 30 de zone rezidențiale sunt acum izolați.
„Informațiile din China nu sunt întotdeauna foarte transparente, dar putem crede că autoritățile au învățat lecția din episodul lui Wuhan și vor rămâne extrem de vigilente”, continuă Antoine Flahault. La scara populației Chinei, grupurile raportate în prezent seamănă cu cele observate în Europa de câteva săptămâni încoace. Numai în Franța, au fost identificate peste 150 de focare de infecție. Și niciunul nu a dus la nicio repornire a epidemiei. ” „Pericolul acestei boli este reflectat în primul rând în ceea ce privește mortalitatea, dar în China, nu observăm o creștere a mortalității, își amintește Jean-François Toussaint, profesor de fiziologie la Universitatea Paris-Descartes și director al Institutului de Cercetări Biomedicale și Epidemiologie al Sportului (Irmes). Prin urmare, nu suntem deloc în cazul unui al doilea val care ar putea duce la o pandemie comparabilă cu cea pe care am experimentat-o din ianuarie până în aprilie. ”.
Un „efect de lupă”
Prin urmare, aplicarea unor noi măsuri de siguranță, în mai multe țări, reprezintă o strategie eficientă de control și nu o frică de un al doilea val. „Nu am cunoscut niciodată o pandemie cu un asemenea afux de informații disponibil în timp real. Acest lucru este foarte prețios, dar partea stresantă este că el creează un efect de lupă asupra elementelor care nu sunt întotdeauna deosebit de îngrijorătoare”, remarcă Antoine Flahault. Pentru epidemiolog, utilizarea în masă a testelor relevă în mod natural cazuri pozitive. „Găsim cazuri când le căutăm”, rezumă doctorul în medicină și biomatematică, care este încântat de această strategie: „Astfel, lanțurile de transmisie pot fi rupte din timp, înainte de a putea conduce la evenimente cu potențial ridicat de infectare.”.
Ca și în China, statele care s-au confruntat cu aceste creșteri ale numărului de pacienți au decis să acționeze rapid. În Iran, Ministerul Sănătății a cerut rezidenților să-și restricționeze călătoriile pentru weekend-ul prelungit care urmeaza și să poarte obligatoriu mască. De asemenea, guvernul a sugerat că ar putea fi luate alte măsuri obligatorii dacă situația nu se îmbunătățește.
Scade numărul de decese la nivel mondial
India a decis izolarea orașului Chennai și a împrejurimilor sale, însumând 15 milioane de locuitori, începând de vineri până la sfârșitul lunii, cel mai devreme. Măsuri radicale care nu ar trebui totuși să provoace teama unei reveniri semnificative a virusului. „India și Africa au rate de deces în creștere, dar cu valori foarte mici”, a spus profesorul Toussaint. La nivel global, numărul deceselor este în scădere.
Singurele regiuni care înregistrează rate de deces în creștere sunt America de Sud și America Centrală. Brazilia se află acum pe platou și ne putem aștepta ca numărul victimelor să scadă în zilele următoare, dacă țara se alătură dinamicii observate în alte zone ale lumii.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook