Proteste anti-rasism: Programatorii vor să scape de termenii „master” și „slave”

Proteste anti-rasism: Programatorii vor să scape de termenii „master” și „slave”

Expresii precum “master” si “slave” se află în vizorul multor programatori care doresc să le vadă dispărute din limbajele de programare. Schimbarea, în aparență minora, divizeaza profund sectorul informatic.

Pe măsură ce protestele și revoltele se amplifică în Statele Unite pentru a combate discriminarea rasială, iar mișcarea Black Lives Matter crește tot mai mult, o dezbatere a stârnit polemici în comunitatea IT : interzicerea sau nu, din limbajele de programare, a expresiilor considerate problematice, cum ar fi „whitelist” (lista albă), „blacklist” (lista neagră), dar mai ales „master” și „slave ”.

„Este evident că unii oameni sunt răniți de acești termeni și că utilizarea lor trezește în ei un sentiment de neliniște, nu din motive tehnice, ci din cauza contextului istoric și social”, condideră oficialii Google, spunând că „acestea au fost argumente suficiente pentru a le face să dispară.”.

„Blocklist” pentru a înlocui „blacklist”

Acum câteva săptămâni, agenția de cibersecuritate a guvernului britanic a decis să interzică utilizarea acelorași noțiuni, percepute drept „rasiste”. „Este încetățenit să spunem „lista albă ”și „lista neagră” pentru a descrie lucruri dezirabile și lucuri nedorite în materie de securitate cibernetică”, a explicat agenția atunci. „Cu toate acestea, există o problemă cu terminologia. Nu are sens decât dacă echivalăm albul cu „bun, autorizat, sigur” și negrul cu „rău, periculos, interzis”. Acest lucru pune probleme evidente”, a apreciat agenția.

Cealaltă problemă: expresiile interzise nu au găsit pâna acum înlocuitori cu care toata lumea sa fie de acord. IETF (Internet Engineering Task Force), consorțiul internațional care discută și publică standardele informatice, face o serie de sugestii, inclusiv „blocklist” și „allowlist”, sau chiar „primar-secundar”, pentru combinația „master-slave”. Comunitatea programatorilor nu s-a pus însă de acord cu o opțiune finală.

Programatorii sunt divizați

„Această discuție care nu a existat până acum între programatori a primit un imbold impresionant în ultimele săptămâni. Am văzut rareori programatori atât de divizați”, a spus Mehdi Zed, dezvoltator la Ubisoft, pentru BFM Tech. „Cred că provine în mare parte din faptul că folosim frecvent acești termeni în codul nostru, fără să ne gândim măcar la probleme rasiale”.

Alex Rock, programator web și consultant IT, merge mai departe și propune alte expresii care ar trebui înlăturate. „În informatică, un anumit număr de termeni violenți ar putea fi modificați :„kill”(ucide), care este folosit pentru a opri un program, expresia „violation”, care poate aminti violul, sau tot ceea ce este referitor la „constraint” (constrângeri) de validare, care sunt destul de negative. Prefer aici termenul „reguli”. De asemenea, Richard Hanna, programator în cadrul multinaționalei Fairness, ar prefera să dispară termenul „dead line” și înlocuit cu „data limită”.

Cât de departe va ajunge această rescriere a codului informatic? Pentru Maria Candea, doctor în lingvistică, lector la Universitatea Sorbonne Nouvelle, „în limbajul cotidian, expresiile sunt adesea interzise în funcție de schimbarea mentalităților. Acest lucru se face treptat. În ceea ce privește limbajul computerului, schimbările sunt mult mai subite deoarece aceștia sunt termeni tehnici care fac parte din glosarele de referință și care necesită un acord general și simultan. ”

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook