Franța: Cărțile returnate bibilotecilor după izolare intră în carantină
Ministerul Culturii din Franța a dispus ca documentele restituite bibliotecilor după izolare să fie puse în carantină pentru o perioadă de 10 zile, pentru a reduce riscul transmiterii virusului de la un cititor la altul.
Eseistul Barbara Lefebvre consideră ridicolă această măsură și a comentat subiectul pentru Le Figaro.
<< Cu bucurie am deschis în această dimineață mesajul de la municipalitate care mă informa că bibliotecile orașului urmau să se redeschidă treptat, urma să începem cu returnarea cărților împrumutate, conform unei plan bine stabilit.
Și, dintr-o dată, domnul “Heistațipuțin” din cadrul serviciului municipal a intervenit: „Atenție! Documentele returnate vor fi puse în carantină timp de zece zile, în conformitate cu recomandările Ministerului Culturii.” Zece zile? Am înțeles că timpul de incubație a Covid-19 e de minimum paisprezece zile… Am îndrăznit să ne asumam un risc atât de mare nerespectând normele publicate de Direcția Generală a Sănătății? Am putea cel puțin să ne asigurăm că volumele returnate au respectat cei 100 de km distanță permisă până în 2 iunie.
Ce se întâmplă dacă Jules Verne și Jack Kerouac ar fi avut ideea de a sta pe nisipul unei plaje din Normandia și s-ar întoarce la noi „covidați”? Trebuie sa fim fericiți că un strălucit birocrat ministerial a decis să-i fereasca pe Rabelais sau Balzac de Covid-19, ei fiind într-adevăr oameni fragili și vulnerabili, având în vedere vârsta lor. Dar Proust sau Nietzsche, având în vedere comorbiditățile lor, ar trebui să rămână izolați până când virusul nu mai circulă deloc, în conformitate cu recomandările OMS. M-am gândit, însă, citind acest mesaj de la binevoitoarea municipalitate, că este păcat, pentru că vom avea nevoie de ciocanul lui Nietzsche din Amurgul Idolilor chiar în această perioadă…
Persoanele care au intrat pe teritoriul francez în ultimele trei luni nu sunt carantinate, dar cărțile da. Festivalurile de muzică pot fi organizate în anumite condiții, dar romanele din biblioteci sunt blocate. Garniturile de metrou aglomerate la orele de vârf rulează, dar benzile desenate sunt declarate persona non grata. Nu știm dacă cititorii și-au spălat mâinile cu gel hidroalcoolic înainte de a da pagina acum o lună, trei săptămâni, acum zece zile … Nu trebuie asumat niciun risc! Situația este gravă: sute de mii de cărți au fost împrumutate din bibliotecile franceze înainte de epidemia de Covid-19.
Criza Covid-19 a demonstrat efectele nocive ale globalismului în gestionarea politicilor de sănătate publică. Dar criza post-Covid-19 abia a început și, ca și absurdul acestei reguli a „carantinării cărților de la bibliotecă”, promite a fi un catalog nesfârșit de prostie politico-administrativă.
Toate acestea par acum făcute în numele unui presupus „principiu de prevenție” care înrobește mintea omului liber. Am pierdut mai mult decât libertatea de mișcare, pierdem libertatea noastră de popor suveran, pentru că devenim subiecți supuși capriciilor unui aparat de stat mai puternic decât oricând în producția de acte normative. Cămașa de forță morală pe care statul încearcă să ne-o impună va fi acum justificată de necesitatea menținerii regulilor de sănătate, o adevărată politică a fricii care oferă puteri depline celor a căror popularitate se prăbușește, a căror baza electorală se năruie.
Au înțeles că nu pot păstra puterea decât subjugând cetățenii slăbiți de criză. Dozele de morfină care sunt administrate Republicii prin decrete și ordonanțe, legi și elemente ale limbajului, s-ar putea dovedi letale.>>
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook