Italia: „per favore, please, dragi turiști, reveniți!”
Italia, una dintre cele mai afectate țări, a ieșit din izolare începând cu 4 mai. Dar fără ca relansarea economică să urmeze.
„Piazza di Spagna? Goală! Place du Panthéon? Nici măcar un singur client. În fața fântânii Trevi, poliția municipală stă cu brațele încrucișate, nu există un singur om. Inima Romei este pustie.” Întorcându-se dintr-o plimbare prin centrul istoric al orașului, Emiliano, managerul tavernei din parcul Carlo-Felice, are un singur cuvânt pentru a rezuma situația: „Un dezastru”. Are o cifră de afaceri cu aproximativ 40% mai mică decât cea obișnuită: „Aici, în cartierul Saint -Jean-de-Lateran [mai excentric], unii dintre clienții fideli au revenit. După-amiază, vindem înghețată copiilor și bere pentru acasă. Ne permite să supraviețuim în așteptarea unor zile mai bune. ”
Pierderi
Iesirea din izolare a început treptat din 4 mai, cu mult înaintea celorlalte țări europene. Dar libertatea redobândită nu este sinonimă cu normalitatea. Aproape toate întreprinderile s-au deschis, dar activitatea rămâne la jumătate. Pierderea puterii de cumpărare în timpul crizei, frica de a un nou val sau chiar măsurile de prevenție (distanțarea meselor, reducerea numărului de clienți în magazine etc.) au descurajat mulți clienți în a-și relua viața de dinainte de criză. „Am vrut să cumpăr pantofi dar când am văzut că trebuie să stau la coadă pentru a intra în magazin, am renunțat.”, spune Paola, profesor universitar.
Bilanțul întocmit de asociațiile de comercianți este dramatic. Prima săptămână de redeschidere a barurilor, restaurantelor și a pizzeriilor a fost tragică, cu o scădere a activității de 70% (în comparație cu situația pre-Covid), notează federația Fipe. Iar lumina de la capătul tunelului încă nu se zărește. Acest lucru este confirmat de provincia Alto Adige, care și-a redeschis magazinele cu o săptămână înainte de restul țării. „Toată lumea suferă, în special magazinele mici”, a declarat Federico Tibaldo, președintele local al asociației Confesercenti.
Ajutor
Turiștii nu s-au mai întors, mulți angajați încă lucrează de acasă și, cu excepția cartierelor exclusiviste din anumite orașe mari, italienii sunt reticenți să bea alături de străini. „Privesc cu suspiciune pe oricine nu poartă mască”, a spus Alessandro, un informatician din Roma care practic nu iese decât pentru jogging. Deci „nici vorba” să reia shoppingul. Potrivit Fipe, 50.000 de companii ar putea fi obligate să închidă, mai ales că doar 16% dintre italieni intenționează să plece în concediu.
Protestele comercianților se înmulțesc aproape peste tot în țară. Joi dimineață, s-au strâns aproximativ 300 de proprietari în micul oraș piemontes Alessandria pentru a solicita ajutor: „Câștigăm aproximativ 30% din ceea ce am câștigat înainte de epidemie, nu putem continua”. În acest context, comercianții din marile orașe turistice așteaptă redeschiderea granițelor ca pe o mana cerească. „Per favore, please, dragi turiști, reveniți!” imploră Emiliano din spatele tejghelei și a măștii.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook