În acest an, Turul Franței nu va avea loc în iulie, ci în septembrie din cauza regulilor sanitare impuse de Covid-19. Amânarea a oferit oportunitatea de a organiza un tur virtual al Franței, la datele la care acesta avea loc de obicei.
Această competiție organizată de ASO, organizatorul oficial al Turului Franței, împreună cu Zwift, software-ul de simulare a curselor cicliste, are loc între 4 și 19 iulie.
Competiția a fost un succes, cu 88.953 de înscriși și între 45.000 și 55.000 de participanți (10% femei) din 133 de naționalități. Scopul lor: să-și testeze performanțele și să se măsoare cu cei mai buni profesioniști.
Ciclistii participă individual sau în echipă, parcurg același traseu ca și cursa oficială. Un grup de prieteni a creat The Punchers Club, prima echipă virtuală de ciclism din Franța. Povestea lor a început în perioada de izolare.
În această perioadă, amatori și profesioniști, precum Alberto Contador sau Julian Alaphilippe, au folosit Zwift să se antreneze împreună, ceea ce a permis apariția acestei discipline și în rândul publicului ”, explică pentru BFMTV Carine Arasa, co-fondatoare a The Punchers Club.
Un sport în sine
Fanii ciclismului au mers până acolo încât să-și amenajeze acasă un spațiu special pentru această activitate. La fel ca Jean-Baptiste Messant, membru al Frenchy Fuzion, o ligă de ciclism virtual, care și-a instalat bicicleta și cea a fiului său într-o cameră pictată în culorile aplicației. Urmează cursa pe un ecran pe care își vede poziția, cea a altor participanți, dar și peisajele pe care le traversează.
Această nebunie a explodat cu adevărat în timpul izolării. Drept dovadă, penuria de dispozitive de home-trainer conectate sau nu. Zwift oferă trasee reale sau imaginare, cu competiții deschise tuturor.
Dar atenție, virtual nu înseamnă că această competiție are loc întins pe o canapea cu un joystick în mână. Va trebui cu adevărat să pedalezi, transformând bicicleta de curse într-o bicicletă de exercițiu datorită unui home-trainer compatibil cu software-ul de simulare al curselor de ciclism.
Înscrierea la Zwift costă în jur de cincisprezece euro pe lună. De asemenea, este necesar să plătești între 400 și până la câteva mii de euro pentru un dispozitiv de antrenament compatibil și conectat la un computer (Mac sau Windows) sau la un dispozitiv mobil (iOS sau Android).
Cursele sunt departe de a fi cu adevărat virtuale
Urcările și sprinturile nu sunt fictive și este indicat să ai o ținută adaptată. Dispozitivul acționează pe roata din spate a bicicletei pentru a simula perfect relieful rutelor. Unii consideră cursele virtuale mai dificile decât cele reale, în unele cazuri.
„În competiție reală, te poți odihni în pluton, profitând de aspirația altor alergători, dar în timpul curselor virtuale nu este posibilă odihna în timpul competiției”, a spus un membru al echipei Punchers Club.
Cât despre cei care cred că acest nou sport va muri după Covid, utilizatorii Zwift cred exact invers. „Va permite mersul pe bicicletă atunci când vremea este potrivnică practicării în aer liber, iarna sau pe timp de caniculă”, spune un ciclist.