Guvernul american a declasificat sâmbătă o notă a FBI care întărește suspiciunile legate de implicarea Riadului în atentatele din 11 septembrie 2001, comise de Al-Qaeda, fără a furniza, însă, dovezile pe care le așteptau familiile victimelor care dau în judecată Arabia Saudită.
Dintre cei 19 teroriști care au deturnat patru avioane, dintre care 2 au lovit turnurile gemene ale World Trade Center, 15 erau cetățeni saudiți.
Nota, datată 4 aprilie 2016, subliniază legăturile dintre Omar al-Bayoumi, un agent saudit care avea resedința în California, și doi teroriști – Nawaf al- Hazmi și Khalid al-Mihdhar – cărora le-ar fi oferit asistență logistică.
Documentul, care se bazează pe interviuri realizate în 2009 și 2015 cu o sursă a cărei identitate este secretă, detaliază contactele lui Omar al-Bayoumi și întâlnirile cu Nawafal-Hazmi și Khalid al-Mihdhar – ambii au ajuns în California în 2000, înainte de atacuri.
De asemenea, arată legături puternice între cei doi bărbați și Fahad al-Thumairy, imam conservator al unei moschei din Los Angeles și diplomat acreditat la consulatul saudit la sfârșitul anilor ’90.
Potrivit documentului, numerele de telefon asociate cu sursa arată contactul cu o serie de persoane care i-au asistat pe Nawaf al-Hazmi și Khalid al-Mihdhar, inclusiv Omar al-Bayoumi și Fahad al-Thumairy.
Sursa a declarat FBI-ului că al-Bayoumi, dincolo de statutul său oficial de student, deține „un grad foarte înalt” la consulatul saudit. „Bayoumi i-a ajutat pe Hamzi și Midha cu traduceri, călătorii, cazare și finanțare”, potrivit notei. Soția sursei a spus că al-Bayoumi vorbea adesea despre „jihad”.
Însă documentul publicat a fost intens redactat și nu oferă o legătură directă între guvernul saudit și teroriști.
Nota a fost declasificată după presiunile exercitate asupra președintelui american Joe Biden de către familiile victimelor care dau în judecată Arabia Saudită pentru complicitate la organizarea atacurilor. Trei administrații succesive au refuzat să declasifice și să publice documente despre atacuri și au fost acuzați că vor să protejeze alianța istorică dintre Washington și Riad.
Monarhia petrolieră sunnită a negat întotdeauna orice implicare în atentatele din 11 septembrie 2001 și a fost absolvită de orice suspiciune de către o comisie de anchetă americană, în 2004.
Jim Kreindler, unul dintre principalii avocați implicați în procesele familiilor victimelor împotriva Arabiei Saudite, a declarat că nota declasificată a validat punctul cheie cu privire la sprijinul guvernului saudit pentru deturnători. „Odată cu această primă declasificare a documentelor, douăzeci de ani în care Arabia Saudită s-a bazat pe guvernul SUA pentru a-și acoperi rolul în atentatele de pe 11 septembrie se apropie de sfârșit”, spune Kreindler într-un comunicat.
Familiile așteaptă dovezi mai puternice, odată cu eliberarea altor documente desclasificate care vor apărea în următoarele șase luni, în baza ordinului executiv emis la începutul lunii septembrie de Joe Biden.
Sursa: Le Figaro